5 tips till dig som tänkt börja cykla MTB

2020/09/28

Börja cykla MTB

Så, du är sugen på att börja cykla MTB? Då kan du se fram emot otaliga underhållande timmar i skogen. För att förbereda dig på detta tänkte vi dela med oss av våra bästa tips till dig som tänkte börja cykla mountainbike!

 

Tips när du ska börja köra mountainbike 

När du väl har bestämt dig för att kasta dig upp på sadeln och bege dig ut i skogen, finns det en hel del att tänka på. Eller rättare sagt en hel del utrustning som du måste inhandla. Nedan följer våra bästa tips till dig som precis är i färd med att börja köra MTB:

 

1. Investera i en mountainbike 

Det allra första du bör göra är såklart att investera i en cykel, förutsatt att du inte får låna en av någon i din närhet. Här rekommenderar vi dig att satsa på en prisvärd nybörjarcykel från något av de marknadsledande varumärkena.

Genom att satsa på en lite bättre cykel kan du nämligen vara säker på att den håller högsta möjliga kvalitet och därav håller i längden, samtidigt som det även säkerställer att du får bästa möjliga upplevelse redan från start!

En av de cyklar vi kan rekommendera är Trek Marlin 7 Hardtrail. Du kan också utforska vårt kompletta utbud av mountainbikes för att hitta ännu fler alternativ.

 

2. Se till att ha rätt höjd på sadel och styre

När du väl har investerat i en MTB så är det dags justera den efter dig och din kropp. Det som är allra viktigast är att höjden på sadeln och styret är korrekt. Mer information om hur du lyckas med detta hittar du i våra tidigare artiklar ”Så gör du för att få rätt höjd på styret” ochSå får du rätt höjd på sadeln”.

 

3. Investera i annan nödvändig utrustning

Det är inte enbart en cykel som du bör investera i. Du behöver även jacka, hjälm och glasögon och skor. Vi rekommenderar dig även att införskaffa en liten och smidig ryggsäck. För att hitta rätt produkter inom respektive område, kan du med fördel läsa våra tidigare köpguider:

Så hittar du rätt cykeljacka

Cykelhjälm – en köpguide

Cykelskor – en köpguide

Cykelglasögon – en köpguide

Därför bör du cykla med ryggsäck

 

4. Börja med lämpliga utmaningar

Som nybörjare är det lätt hänt att man ger sig på allt för stora utmaningar. Här gäller det att tänka igenom sina val en extra gång och börja med utmaningar som är mer lämpliga. Det är kanske inte jättesmart att slänga sig ner för de allra brantaste av backar på en gång. Börja i flackare backar och jobba dig uppåt!

 

5. Ta hand om din cykel

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att ta hand om din cykel. På så sätt säkerställer du att såväl livslängden som funktionaliteten är så bra som möjligt. Tips på hur du gör detta hittar i våra tidigare artiklar:

Rengöra cykelkedja – så gör du

Smörja cykelkedja – så gör du

Så gör du för att spänna din cykelkedja

Så gör du för att smörja vevlager på cykeln

Smörja växlar på cykel – så gör du

Smörja länkage på MTB – är det nödvändigt?

7 tips för att vårrusta cykeln

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Där har du det – en handfull tips till dig som tänkt börja cykla MTB. Förhoppningsvis finner du dem hjälpsamma!

Om du är på jakt efter en ny cykel eller tillhörande utrustning, är du varmt välkommen att besöka oss på Jarla Cykel. Du kan dels handla online eller också i någon av våra fysiska butiker i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!