Smörja cykelkedja – så gör du

2019/07/01

Smörja cykelkedja

Vi har i många tidigare artiklar påpekat hur viktigt det är att kontinuerligt smörja sin cykelkedja för att hålla den i toppskick. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vilka oljor som finns tillgängliga på marknaden samt hur du går tillväga för att smörja kedjan i praktiken.

Innehåll 

– Vilken olja ska du använda?

– Smörja cykelkedja – steg-för-steg

Vilken olja ska du använda?

Att smörja sin cykelkedja må låta som det enklaste som finns. Börjar man väl överväga att inhandla en olja upptäcker man snart vilken djungel det är där ute. Alla tillverkare har i princip sina egna produkter som sägs vara prestationshöjande, friktionsfritt och trampeffektivt.

Trots att ligger någonting i detta är det vanligtvis inte nödvändigt att grotta ner sig i det. Det är nämligen inte det som gör att din cykel kommer att fungera som den ska. Istället anser vi att det är tillräckligt att lära sig skillnaden mellan torr och blöt olja.

Torr olja

Precis som namnet antyder lämpar sig den torra oljan, vilken även brukar benämnas som dry lube, bäst under torra förhållanden. Exempelvis om du cyklar på landsväg under goda väderförhållanden. Till skillnad från den blöta oljan, vilken vi kommer att prata mer om senare, är den torra oljan inte lika tjock och kladdig. Den är mer tunnflytande.

Torroljans egenskaper medför att den försvinner från kedjan lite snabbare än den blöta, vilket för dig innebär att den måste appliceras oftare. En stor fördel är däremot att den inte attraherar lika mycket damm och smuts tack vare att den inte är lika kladdig. Något som gör att den inte måste rengöras lika frekvent.

Om du är på jakt efter en torr olja kan vi varmt rekommendera Muc-Off’s Dry Lube (klicka på bilden för att komma till produkten):

Blöt olja

Inte helt otippat lämpar sig den blöta oljan bättre under sämre väderförhållanden. Exempelvis om du cyklar mountainbike i skogen eller också om du vet med dig att du ska cyklar i våtare väder.

Oljan har en tjockare och klibbigare konsistens än den torra, vilket medför att den stannar kvar på kedjan oavsett hur lerigt eller regnigt det är ute. Något som däremot medför att den attraherar mer damm och smuts och därav måste rengöras oftare.

Om du är på jakt efter en torr olja kan vi varmt rekommendera Muc-Off’s Wet Lube (klicka på bilden för att komma till produkten):

Specialoljor

Som tidigare nämnts finns det, utöver torr och blöt kedjeolja, diverse specialoljor tillgängliga på marknaden. Är du inte en inbiten tävlingscyklist eller entusiast fungerar de två förstnämnda alternativen perfekt. Vill du däremot göra allt för att förbättra din prestation, kan vi rekommendera dig att satsa på en specialolja.

En olja som vi starkt kan rekommendera är den keramiska oljan C3 från Muc-Off. En olja som minskar friktionen mellan kedja och drev och därigenom förbättrar din prestanda med upp till 10 gånger mer än en traditionell olja. Som sagt – en petitess för vissa, men synnerligen viktigt för andra.

Om du är på jakt efter en specialolja kan vi varmt rekommendera Muc-Off’s C3 (klicka på bilden för att komma till produkten):

Smörja cykelkedja – steg-för-steg

Nu när du har bättre koll på vilka oljor som finns tillgängliga på marknaden och när de ska användas, är du troligtvis intresserad av att veta hur du smörjer din cykelkedja i praktiken. Gör såhär:

1. Rengör drivlinan från smuts och gammal olja

2. Torka av och se till att drivlinan är torr

3. Lägg på ny olja på insidan av varje länk samtidigt som du trampar pedalerna baklänges

4. Badar kedjan i olja så torka av den med en torr trasa

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Om du önskar att köpa cykelolja eller också lämna in din cykel på service, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholmsområdet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!