Cykelskor – en köpguide

2019/01/10

Cykelskor

Oavsett om du är en vardags- eller elitcyklist kan du med fördel använda cykelskor för att effektivisera cyklingen. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett stort utbud av cykelskor, tänkte vi i denna artikel dela med oss av tips och råd som underlättar ditt köp!

Innehåll

– Fördelar med cykelskor
– Olika typer av cykelskor

Fördelar med cykelskor

Fördelarna med cykelskor är många, men framförallt är de utrustade med en styvare sula och ett infästningssystem vilket gör att kraftöverföringen från benen maximeras och rundtrampet blir mycket bättre. Med andra ord innebär detta att du har möjlighet att dra den ena pedalen och samtidigt trycka med den andra. På så sätt sparar du både energi och kan hålla ett högre tempo. 

Genom att använda cykelskor får du alltså ut mer av din träning samtidigt som hela cykelturen blir mycket roligare!

Bonus: rundtrampsövning

Ett bra tips för dig som vill förbättra rundtrampet är att genomföra en rundtrampsövning. Detta kan du enkelt göra genom att klicka av ena foten från pedalen och endast använda den andra, det vill säga trampa med en fot.

Olika typer av cykelskor

Beroende på om du endast pendlar fram och tillbaka från jobbet eller tävlingscyklar finns det självklart olika typer av skor som passar bättre än andra. Vanligtvis delar man in cykelskor i fyra olika segment:

– Pendling/spinning
– Mountainbike (MTB)
– Landsväg
– Vinterskor

Pendling och spinning

Om du framförallt använder din cykel för att ta dig från punkt A till B, brukar vi rekommendera att man väljer skor som är anpassade efter pendling och spinning. Dessa skor lämpar sig nämligen bäst för vardagspendlingen eftersom de har en mjukare sula, vilket gör att man enklare kan gå och röra sig i skorna samt gör dem mer bekväma. 

Ytterligare en anledning till att dessa typer av skor lämpar sig utmärkt till pendling och spinning är att de är utrustade med 2-bults cleats (samma som MTB), vilket nästan uteslutande används på pendlingscyklar och spinning passen på svenska gym. 

Mountainbike (MTB)

Om du ägnar dig åt mountainbikecykling är du troligtvis medveten om hur viktigt det är med ett bra fäste i skogen. De skor som är anpassade för mountainbikes har således en grov sula vilket ger dig ett bra grepp om du behöver hoppa av cykel och springa upp för en skogsbacke. Tack vare den styva sulan maximeras även kraften. 

Många av dessa skor har dessutom en ergonomisk utformning och är försedda med GnarGuard, vilket skyddar foten mot grenar och stenar. 

Landsväg

För dig som är en inbiten motions- eller tävlingscyklist rekommenderar vi skor som är anpassad för landsväg. Med anledning av att du vill minimera luftmotståndet och maximer kraftöverföringen är dessa cykelskor försedda med en slät och hård sula samt cleats som ger en större anläggningsyta på pedalen. 

Vinterskor

Om du vägrar att ställa undan cykeln under vintermånaderna kan det vara en bra idé att införskaffa ett par vinterskor som håller fötterna varma. Inte nog med att dessa skor håller fötterna varma så ger de dig även bättre kraftöverföring, precis som vilka andra cykelskor som helst!

För att sammanfatta det hela bör du alltså välja skor beroende på vilken typ av cykling du ägnar dig åt. Det är också viktigt att välja skor med rätt hårdhet och infästningar. Som vardagscyklist bör du således välja en mjukare sula, medan du som tävlings- eller motionscyklist bör välja en hårdare. 

Olika spännen

Något som också kan vara bra att veta och tänka på vid val av cykelskor är att det finns olika spännen:

– Kardborre
– Snörning
– Pumpspänne
– Boa

Kardborrespännet återfinns på många av de enklare skorna, vilket dock inte innebär att det är sämre än de andra typerna. Den största skillnaden mellan de olika spännena är passformen. Med snörning, pump- och boaspänne får du dock maximal passform och en sko som sitter väldigt hårt om foten, vilket du inte får i samma utsträckning med karborrespänningen.

Köp dina cykelskor hos Jarla Cykel

Som vi nämnde i början av denna artikel erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av cykelskor från välkända varumärken som Bontrager, Shimano, Giro och Pearl Izumi. Självklart hittar du även skor från samtliga fyra segment, vilket gör att du garanterat hittar en sko som passar just dig och dina behov.

En annan stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!