Så får du rätt höjd på cykelsadeln

2019/12/09

Höjd på cykelsadeln

Har du precis investerat i en ny cykel? Eller känns det helt enkelt inte bekvämt när du är ute på vägarna? Oavsett vilket så är det viktigt att justera och hitta den rätt höjden på sadeln. Vi tänkte därför berätta mer om hur du lyckas med just detta!

Innehåll 

– Varför är sadelhöjden viktig?

– Så ställer du in rätt höjd på cykelsadeln

Varför är sadelhöjden viktig?  

Innan vi berättar mer om hur du gör för att justera sadelhöjden i praktiken, tänkte vi börja med att reda ut för varför detta är så viktigt.

Som med det mesta i världen finns det många goda anledningar till varför det är viktigt med sadelhöjden. Dels är det essentiellt för att få rätt cykelställning, vilket i sin tur resulterar i maximal effektivitet och komfort.

Rätt höjd på sadeln förhindrar också att du får blessyrer och andra mer allvarliga men. Sådana kan nämligen uppstå om man under en längre tid cyklar på en hoj vars sadel inte har rätt höjd.

Så ställer du in rätt höjd på cykelsadeln

Nu när du har bättre koll på varför sadelhöjden är så viktig, tänkte vi redogöra för hur du lyckas hitta och ställa in denna i praktiken. För att lyckas med uppgiften finns det en mängd olika metoder, men vi kommer att fokusera på tre av dem:

– Ställ in höjden efter din höft och häl

– Ta reda på din innerbenslängd

– Kontrollera vinkeln på dina fötter

Ställ in höjden efter din höft och häl

Tillvägagångssättet med att justera sadelhöjden efter ens höft och häl, brukar ibland kallas för hälmetoden. Det är troligtvis det vanligaste tillvägagångssättet för att hitta rätt höjd p sadeln. Mycket på grund av att den är så pass enkel. Det bör däremot tilläggas att denna metod inte är lika exakt som andra metoder.

Med tanke på att den inte är lika tillförlitlig som andra metoder, rekommenderar vi att den används av dem som cykelpendlar eller inte använder sin hoj lika frekvent. Men nog om det, såhär gör du:

Första steget

Börja med att ställa dig bredvid cykeln. Dra sedan upp sadeln i jämnhöjd med din höft.

Andra steget

Sätt dig därefter på sadeln och placera ena hälen på pedalen. Vevarmen bör vara i linje med sadelröret.

Tredje steget 

Du ska nu kunna sträcka ut benet– och då vet du att sadelhöjden är rätt. Gör eventuella justeringar om sadeln är för högt upp eller för långt ner.

Ta reda på din innerbenslängd

Nu till en metod som är mer precis än hälmetoden. En metod som vi rekommenderar dig att använda om du är en inbiten motionär som cyklar flera mil eller också tävlar i lopp.

Första steget

Börja med att ställa dig med ryggen mot en plan vägg. Använd sedan en tjock bok (eller något likvärdigt föremål) som du placerar mellan benen och trycker upp så långt det går. Obekvämt? Ja. Nödvändigt? Ja.

Andra steget 

Håll boken på plats och använd en blyertspenna för att markera dess ovansida. Du har nu hittat din innerbenslängd.

Tredje steget

Använd sedan en tumstock eller ett måttband för att mäta avståndet från golvet till markeringen. Var noga när du mäter och inkludera millimetrar.

Fjärde steget

Sist men inte minst använder du en miniräknare för att multiplicera innerbenslängden med 1,09 (förutsatt att du inte är grym på huvudräkning). Detta är din nya sadelhöjd i millimeter.

Kontrollera vinkeln på dina fötter

Den allra sista metoden som vi tänkte tips om, kan ibland kallas för Holmes-metoden. Det som framförallt skiljer denna metod från de två tidigare, är att den också tar hänsyn till fötternas position. Den kräver däremot en del jobb.

Första steget

Först och främst måste du börja med att filma dig själv på en cykeltrainer. Antingen kan du fråga om någon kan hjälpa dig eller också kan du ställa upp mobilen. Filma i en till två minuter.

Andra steget

Titta därefter på filmerna. Allra helst på en dator med stor skärm. Pausa filmen när du ser att pedalen befinner sig i den lägsta positionen, d.v.s. när vevarmen är i linje med sadelröret.

Tredje steget

Placera en gradskiva längs ditt lårben. Fotknölen bör nu vara i 25–35° vinkel. Håller du gradskivan upp och ner kan den visa 145-155°. Oavsett vilket så är sadelhöjden då helt rätt!

Överstiger vinkeln 35 grader bör sadeln höjas. Understiger den däremot 25 grader bör den istället sänkas.

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför sadelhöjden är så viktig, samt hur du går tillväga för att ställa in den rätta höjden i praktiken. Önskar du däremot hjälp med detta? Då är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel!

Hos oss har du möjlighet att göra en så kallad Bike-fit. Något som innebär att du får professionell hjälp att på detaljnivå gå igenom och justera cykeln efter din kropp. Genom att göra detta får du bästa möjliga sittposition och slipper problem som:

– Minskad kraft

– Biomekanisk ineffektivitet

– Obehag

– Skador

– Kroniska överbelastningsskador

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller tidsbokning, varmt välkommen!