Så gör du för att spänna din cykelkedja

2020/01/20

Spänna cykelkedja

Efter en tid är det inte ovanligt att cykelkedjan börjar kännas slapp. Då är det också hög tid att justera kedjan så att den blir spänd igen. Men hur lyckas man egentligen med detta? Låt oss berätta hur du går tillväga för att spänna din cykelkedja!

Innehåll 

– Därför är det viktigt att kedjan är spänd

– Så justerar du din cykelkedja steg-för-steg

Därför är det viktigt att kedjan är spänd

Först och främst hade vi däremot tänkt börja med att berätta varför det är så viktigt att cykelkedjan är spänd. För det är faktiskt så att en kedja som inte är välspänd kan vara livsfarlig…

När kedjan inte är spänd är det lätt hänt att den går av eller också hoppar. I värsta tänkbara situation händer detta när du cyklar i hög fart. Någonting som kan få förödande konsekvenser. Se därför till att justera kedjan så fort den känns slapp!

Så justerar du din cykelkedja steg-för-steg

Så, hur gör man då för att spänna sin kedja? Följer du nedanstående steg så blir uppgiften enkel och du kan inom nolltid ge dig ut på vägarna igen:

1. Lossa på bakhjulets muttrar – På en vanlig standardcykel börjar du med att lossa på de muttrar som håller fast bakhjulet.

2. För hjulet bakåt – Nästa steg är att dra tillbaka bakhjulet så att kedjan spänns lagom mycket. När spänningen är perfekt ska kedjan inte gå att flytta mer än 1–2 cm upp eller ner.

3. Skruva åt muttrarna – När du väl har hittat den perfekta kedjespänningen är det bara att dra åt bakhjulets muttrar igen. Kontrollera därefter att hjulet är rakt, sitter som det ska och att kedjan förblir i önskat läge.

För att summera det hela spänns kedjan genom att släppa på bakhjulets muttrar och föra hjulet bakåt tills dess att kedjan är lagom spänd. Skruva sedan åt muttrarna igen. Voilá – svårare än så är det inte att spänna sin cykelkedja!

Ta hjälp av Jarla Cykel

Saknar du däremot den tid eller energi som krävs för att justera din kedja, är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel. Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.

Vid eventuella frågor eller funderingar går det också bra att ringa oss på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!