Så gör du för att smörja vevlager på cykeln

2019/09/30

Smörja vevlager cykel

Ibland händer det att du är tvungen att smörja cykelns vevlager. Vi tänkte därför gå igenom hur du märker att det är dags att smörja in dina lager samt hur du gör detta i praktiken.

Innehåll

– Tecken på att du bör smörja ditt vevlager

– Så smörjer du cykelns vevlager steg-för-steg

Tecken på att du bör smörja ditt vevlager

Du har troligtvis var med om det förut – att det uppstår ett knakande ljud från din cykel. Ett högljutt knakande som är minst sagt irriterande. Noterar du att oljudet kommer från cykelns vevparti, kan detta vara ett tecken på att vevlagret behöver smörjas in.

Skulle det vara så att oljudet även ackompanjeras av ett glappande vevparti, kan det vara så att lagret istället behöver bytas ut. Mer information om hur du gör detta hittar du i vår tidigare artikel ”Byta vevlager på cykeln – så gör du”.

Så smörjer du cykelns vevlager steg-för-steg 

Om du väl har lokaliserat det knakande ljudet till cykelns vevparti och därför behöver smörja dess lager, kan du med fördel följa nedanstående instruktioner:

1. Ta bort vevarmarna 

Det första du måste göra är att ta bort cykelns vevarmar, vilket på de flesta modeller görs med en insexnyckel på 5 eller 8 mm. På en del modeller, exempelvis de från Shimano, måste du även lossa på en plastskruv som finns lokaliserad på vevaxeln. För att lossa på denna krävs det ett speciellt verktyg.

2. Demontera vevlagret

När armarna väl är borta går det att komma åt vevlagret, vilket görs med ett vevlagerverktyg för utanpåliggande lager. Det lager som finns placerat på drivsidan lossar du på genom att skruva medurs, medan det på motsatt sida lossas genom att vridas moturs.

Innan du demonterar ditt lager bör du däremot vara noga med att ta reda på vilket lager du faktiskt har. Numera finns det nämligen en mängd olika standarder, vilka också kan lossas på olika sätt. Ovanstående metod fungerar exempelvis inte på italienska cyklar med ITA-gängor.

3. Ta bort smuts

Med största sannolikhet kommer det att vara mycket smuts inuti ramen. Ta bort all smuts med hjälp av en trasa som du impregnerar med antingen T-röd eller avfettningsmedel. Se även till att rengöra själva vevlagret.

4. Smörj in gängor och vevlager

När allt är rent och fint är det dags att fetta in alla gängor samt vevlagerskålarna och raminfästningen.

5. Montera lager och armar igen

Sist men inte minst är det dags att montera såväl vevlager som -armar igen. Börja med att sätta tillbaka skålarna inuti ramen. Applicera sedan fett på axeln som vevarmarna ska sitta i. Avsluta sedan med att sätta på armarna och dra åt allt ordentligt!

Om allt går som det ska och det knakande ljudet faktiskt kommer från vevlagret, bör det nu vara ett minne blott. Fortsätter det däremot att knaka eller upptäcker du att det är glapp i vevpartiet, kan de, som tidigare nämnts, behöva bytas ut.

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Oavsett om du behöver köpa avfettning, smörjmedel eller ett nytt vevlager, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi har också möjlighet att smörja in dina lager eller också byta ut dem.

Du hittar oss både online och i butik. Handla online eller besök någon av våra kombinerade butiker och verkstäder på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm. Självklart går det också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella funderingar. Varmt välkommen!