Så gör du för att få rätt höjd på cykelstyret

2019/12/16

Höjd på cykelstyre

Vi har tidigare redogjort för hur du gör för att få rätt höjd på cykelsadeln. För att du ska få maximal aerodynamik och effektivitet efter vägarna (eller terrängen), gäller det däremot att också justera styret. I denna artikel tänkte vi därför berätta hur du gör för att få rätt höjd på cykelstyret!

Innehåll 

– Därför är styrhöjden viktig

– Så fixar du den rätta höjden på styret

Därför är styrhöjden viktig

Det finns mycket som spelar in på cykelns komfort och aerodynamik. Två av de viktigaste faktorerna är höjden på sadeln och höjden på styret. Eftersom dessa två påverkar hur aerodynamiskt du sitter, är de också avgörande för din effektivitet och energiförbrukning.

När du justerar din styrhöjd för att maximera aerodynamiken, effektiviteten och energiförbrukningen, bör du däremot vara medveten om att du får ge efter på komforten. Bra aerodynamik betyder alltså dålig komfort och vice versa.

Så fixar du den rätta höjden på styret 

Vilken höjd man föredrar på styret är alltså högst personligt. Motionärer som kanske cykelpendlar till jobbet eller tar cykeln till butiken, föredrar oftast att ha sitt styre högt upp. Något som maximerar komforten.

Tävlingscyklister eller andra inbitna landsvägsfantaster, föredrar däremot att komma så långt ner som möjligt, för att på så sätt maximera aerodynamiken, effektiviteten och energiförbrukningen.

Om man å andra sidan tar sig fram på en mountainbike, föredrar man oftast att ha styret i något slags mellanläge. Är det för högt upp påverkas kontrollen negativt. Detsamma gäller om styret har en låg position – då man blir man för framtung.

Nedan följer en tabell över hur mycket styrhöjden i relation till sadelhöjden påverkar din energi och komfort:

Styrhöjd i rel. till sadel Sparad energi Komfort
+ 0-5 cm 0% Mycket bra
– 0-5 cm 22% Bra
– 5-10 cm 43% Dålig
– 10-15 cm 50% Mycket dålig

Om du är en motionär som förespråkar komfort när du cyklar, kan du med fördel se till att styrhöjden är mellan + 0–5 cm i relation till sadelhöjden. Som mountainbikeutövare är en sadelhöjd om – 0–5 cm lämpligt, medan du som landsvägsfantast kan tänja på gränserna och ställa in styret mellan – 5–15 cm, beroende på hur mycket komfort du är villiga att ge upp.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på varför styrhöjden är så viktig, samt hur du går tillväga för att fixa denna i praktiken, baserat på dina behov. Önskar du däremot hjälp med detta? Då är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel!

Hos oss har du möjlighet att göra en så kallad Bike-fit. Något som innebär att du får professionell hjälp att på detaljnivå gå igenom och justera cykeln efter din kropp. Genom att göra detta får du bästa möjliga sittposition och slipper problem som:

– Minskad kraft

– Biomekanisk ineffektivitet

– Obehag

– Skador

– Kroniska överbelastningsskador

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller tidsbokning, varmt välkommen!