Cykelglasögon – en köpguide

2019/03/08

Cykelglasögon

Att investera i ett par högkvalitativa cykelglasögon är någonting som vi på Jarla Cykel rekommenderar samtliga cyklister där ute att göra. Oavsett om du föredrar landsvägs- eller offroadcykling. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de alternativ som finns på marknaden, samt hur du går tillväga för att hitta ett par cykelglasögon som passar just dina behov!

Innehåll

– Därför bör du köpa ett par cykelglasögon
– Att tänka på vid köp av glasögon

Därför bör du köpa ett par glasögon

Det finns många goda anledningar till varför du bör bära ett par glasögon när du cyklar. Först och främst är dem viktiga ur ett säkerhetsperspektiv. För att skydda dina ögon från stenar, insekter, kvistar, lera och annat som lätt kan hamna i ögonen under cykelturen.

Väljer du dessutom glasögon med kontrasthöjande linser (vilka vi kommer att prata mer om senare) kan du ta del av ytterligare säkerhetsaspekter. Med denna typ av linser kan du nämligen se ojämnheter bättre, vilket innebär att du exempelvis kan undvika att köra över ett stort ”potthål” i vägen eller en stor stam i skogen.

Förutom att vara viktiga ur ett säkerhetsperspektiv är cykelglasögonen också ett stilplagg. Vilket egentligen är skäl nog till att investera i ett par glasögon.

Att tänka på vid köp av glasögon

När du väl har bestämt dig för att investera i ett par cykelglasögon så finns det dock en del saker att tänka på för att hitta det alternativ som passar just dig och dina behov. Först och främst gäller det att välja ett par glasögon som sitter bekvämt.

För att säkerställa bästa möjliga passform så rekommenderar vi att du fysiskt provar en handfull olika glasögon. På så sätt hittar du garanterat ett par som passar just ditt huvud och ansiktsform. Se också till så att de inte sitter för tight och immar igen.

Något du också bör tänka på när du provat glasögon är att dem ska kunna användas tillsammans med en hjälm. Om möjligt bör du därför pröva glasögonen med din egen hjälm. Upplever du att skalmarna skaver eller orsakar huvudvärk så kan du med fördel kika in Lazers system Magneto. Cykelglasögon som fästes med magnet istället för skalmar:

Efter att du rett ut det allra viktigaste – passformen – är det dags att börja fundera på vilken typ av linser du önskar. Cyklar du exempelvis MTB och kör offroad så bör du inte använda en mörk lins eftersom det redan är relativt mörkt i skogen. Satsa istället på en ljus lins och eventuellt glasögon där du har möjlighet att enkelt byta ut linserna efter behov.

Ännu bättre är det att använda kontrasthöjande linser. Mer specifikt är vi på Jarla Cykel svaga för Oakleys egna linssystem Prizm, i vilket du hittar linser som är anpassade för mountainbike respektive landsvägscykling. Kolla exempelvis in Oakley Radar EV Path Prizm Trail.

De linser som är anpassade för MTB förhöjer exempelvis bruna och gröna nyanser, vilka är vanligt förekommande i skogen. Linserna som är anpassade för landsväg förhöjer istället gråa och andra liknande nyanser som är vanligt förekommande vid landsvägscykling.

Sist men inte minst vill vi uppmana dig som cyklar downhill eller enduro att investera i ett par goggles. Dessa ger ett utökat skydd som är bättre anpassar för de omständigheter som råder.

Köp dina cykelglasögon hos Jarla Cykel

På Jarla Cykel tillhandahåller vi ett stort utbud av både stilfulla och funktionella cykelglasögon som passar alla typer av behov. Oavsett om du föredrar mountainbike- eller landsvägscykling.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!