Köp rätt cykel

Att köpa rätt cykel!

En racer är helt fel om du vill ha frihet att åka på stigar!

Det är kanske så att du suktar efter en snygg och tuff mountainbike, för att en kompis eller granne har en mountainbike. Han eller hon kanske använder sin cykel i skog och mark ibland, men du kanske ska pendla till jobbet och inte har några tankar alls på att köra i skogen. Då blir genast mountainbiken som passar kompisens ändamål ett ganska så dumt val och du som kund kommer förmodligen att tröttna på cyklingen och ditt cykelköp kommer att få ett grått skimmer. Självklart kan det vara tvärtom att det just är så att mountainbiken är den cykel som passar dig bäst men grannens hybridcykel skulle göra dig besviken då den inte klarar av påfrestningarna av en skogsrunda. Så det första du skall göra är att fundera ut, var ärlig mot dig själv, hur och var du kommer att använda cykeln.

När du vet hur du kommer att cykla så är valet av typ av cykel lätt. Dock kvarstår mycket, du ska välja en modell som passar dig, din vikt, din åkstil och hur mycket cykeln kommer att användas, samt flera andra faktorer. I stort sett kan man säga oavsett typ av cykel, desto tyngre och desto aggressivare åkstil desto högre användnings frekvens desto högre krav ställs på kvalitén av komponenterna, ram och hjul för att du skall bli riktigt nöjd med ditt cykelköp.

Men på landsvägen kommer racern till sin rätt!

När valet av modell är avklarat så är det dags att välja rätt storlek, och då pratar vi inte om du ska ha 28” hjul utan vilken ramstorlek som passar din kroppsbyggnad. Vi i cykelbranschen har lite svårt att förstå allas, framförallt mäns, strävan till att ha så hög ram som möjligt. Ibland och ganska ofta tyvärr så får denna strävan onödiga konsekvenser i form av att man helt enkelt köper alldeles för stor cykel och cyklingen blir inte så rolig som den egentligen kunde ha blivit. Vi har kunskapen att mäta ut och se att du får rätt ramstorlek. Det kan hända att man kan ha två ramstorlekar eller rättare sagt att man hamnar mitt i mellan. Vårat råd att välja den mindre om du är en erfaren cyklist. Den högre passar bättre om du är mindre van.

Den erfarna cyklisten har i regel upptränade magmuskler för att klara av ett lägre styre. Den ovane behöver sitta lite mer upprätt, vilket han gör med den högre ramhöjden. Dock ska man aldrig köpa en ramhöjd som man inte enligt konstens alla regler har fått uträknat att man skall ha.

Vi, personalen alltså, har alla egna erfarenheter som cyklister och vi är utbildade på ovanstående områden. Det är ett litet mervärde du får om du väljer att köpa din cykel hos oss. Så varför sitta och åka till ett ställe utanför stan för att spara ett par hundringar när du riskerar att köpa fel cykel!

Välkommen in till oss för ett cykelköp du inte behöver ångra.

Personalen