7 tips för att vårrusta cykeln

2020/04/06

Vårrusta cykeln

Vintern börjar sakta men säkert övergå till vår, vilket innebär att allt fler cyklar tinar fram på våra gator. Har din cykel stått undangömd under årets kyligaste årstid, kan det vara en god idé att se över den. Vi tänkte därför dela med oss av sju tips som du kan använda för att vårrusta cykeln!

Så gör du cykeln redo för våren

Våren är en av våra favoritårstider. Solen börjar göra sig tillkänna, temperaturen blir varmare och gatorna sopas. Och med allt detta tinar också allt fler cyklar fram. Nedan följer våra sju bästa tips för att göra din cykel redo för vårens härliga turer:

1. Börja med en rengöring

Det allra första du bör göra är att ge din hoj en grundlig tvätt. Något som bäst görs med ljummet vatten och ett anpassat cykeltvättmedel. Vi rekommenderar Muc-Offs cykeltvätt. Till din hjälp kan du också ta en tvättsvamp eller borste.

2. Se över kedjan

När du väl har rengjort din cykel bör du se över och serva viktiga komponenter såsom kedjan. Även om den rengjorts i föregående steg så bör den få lite extra kärlek i form av en avfettning. Därefter bör den smörjas med kedjeolja. Här rekommenderar vi Muc-Offs Dry Lube eller Muc-Offs Wet Lube, beroende på väderförhållanden.

Mer information om hur du lyckas med det sistnämnda hittar du i vår tidigare artikel ”Smörja cykelkedja – så gör du”.

Förutom att tvätta, fetta av och smörja in din kedja, bör du även säkerställa att den är ordentligt spänd. Mer information kring detta hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att spänna din cykelkedja”.

3. Underhåll vajrarna

På samma sätt som cykelns kedja bör oljas in, bör även vajrarna göras det. Såväl växel- som bromsvajrar bör ges lite kärlek.

4. Se över bromsarna 

Därutöver kan det även vara nödvändigt att ge bromsarna lite extra kärlek, då smuts och damm kan sätta sig extra hårt på dessa. Ett tips är därför att rengöra dina bromsar med Muc-Offs Brake Cleaner.

5. Kontrollera växlarna

Det är inte ovanligt att växlarna kan börja krångla på cykeln. Om så är fallet även för dig, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel ”Växlarna på cykeln hoppar – så löser du det”. Har du inga problem så räcker det med att rengöra dem.

6. Säkerställ att däcken har rätt lufttryck

Efter att ha stått undanställd under flera månader har cykeln garanterat förlorat en del lufttryck. Pumpa därför upp dem igen och säkerställ att de har rätt lufttryck, d.v.s. det trycket som rekommenderas för just dina däck.

7. Ge dig ut på vårens första tur

Sist men inte minst är det dags för det roligaste av allt – att ge dig ut på vårens första cykeltur!

I samband med detta kan du även säkerställa att allt känns bra med cykeln och dess komponenter.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att vårrusta cykeln. Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel lämna in cykeln hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder färdiga servicepaket som lämpar sig utmärkt att nyttja efter en lång tids vinterförvaring.

Utöver servicepaket så erbjuder vi även ett stort utbud av såväl cyklar som komponenter. Varmt välkommen att besöka någon av våra kombinerade butiker och verkstäder på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm.

Självklart går det också bra att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella funderingar. Varmt välkommen!