Rengöra cykelkedja – så gör du

2020/05/04

Rengöra cykelkedja

I och med att kedjan är försedd med olja och fett drar den åt sig en hel del smuts. Något som kan leda till onödigt slitage om den inte rengörs med jämna mellanrum. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra din cykelkedja!

Rengöra cykelkedja – steg-för-steg

Det är, som tidigare nämnts, av största vikt att kontinuerligt rengöra din kedja. På så sätt undviker du slitage och håller din cykel i gott skick. När du väl ska ge dig på rengöringen, kan du med fördel följa nedanstående steg:

1. Ställ in växlarna

Har du flera växlar på din cykel, bör du se till att kedjan ligger på det största kugghjulet innan du påbörjar tvättningen. På så sätt är det lättare att komma åt i alla vrår.

2. Tvätta rent kedjan

När du väl har kedjan i rätt läge är det dags att tvätta av kedjan. Något som kan göras på lite olika sätt. Det allra bästa är såklart att använda produkter som är specifikt avsedda för ändamålet. Exempelvis Muc-Offs Chain Cleaner eller Muc-Offs kedjetvätt med tvättmedel, vilka går att beställa hos oss på Jarla Cykel.

Är din kedja mycket smutsig kan det också vara en bra idé att applicera avfettningsmedel. Vi rekommenderar Muc-Offs Dry Degreaser, vilken är mycket effektiv och snabbverkande, även mot de allra tuffaste utmaningarna.

Det andra alternativet är att rengöra kedjan med varmt vatten och diskmedel. Använd däremot inte en högtryckstvätt, utan en vattenslang. Skrubba gärna kedjan med en borste eller tvättsvamp för att komma åt överallt.

Som sagt, för att göra det hela på rätt sätt och säkerställa att allt smuts avlägsnas på ett effektivt sätt, rekommenderar vi dig att använda produkter som är specifikt avsedda för ändamålet!

3. Smörj kedjan

Sist men inte minst är det dags att smörja in din kedja. Något som fördelaktigen görs med någon av Muc-Offs produkter:

Muc-Off Dry Lube

Muc-Off Wet Lube

Muc-Off -50 grader kedjeolja

För att lära dig mer om hur du smörjer in din kedja på bästa sätt, kan du med fördel kika in vår tidigare artikel ”Smörja cykelkedja – så gör du”.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi erbjuder två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholmsområdet. Till oss är du välkommen vid alla typer av cykelrelaterade ärenden, oavsett om du är i behov av en ny cykel, nya komponenter eller också service.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!