Smörja länkage på MTB – är det nödvändigt?

2020/06/02

Smörja länkage MTB

En cykel består av många olika komponenter. Synonymt för de flesta är att dem tar skada av för mycket smuts och väta. För att slippa detta gäller det därför att du tar hand om dem på bästa sätt. Men hur tar man egentligen hand om ett länkage på en mountainbike?

Så tar du hand om ditt länkage

Till skillnad från många andra cykeltyper innehåller mountainbikes ett s.k. länkage. Precis som alla andra komponenter gäller det att du servar och håller efter denna. På så sätt förlänger du dess livslängd och garanterar bästa möjliga funktionalitet. Så, hur gör man då detta?

Att ta hand om ditt länkage är egentligen väldigt enkelt. Det enda du behöver göra är att dra ur alla axlar, bultar, lager, bussningar och liknande. Därefter kan du fetta in lager och bussningar för att sedan montera allt igen. Svårare än så är det inte att hålla efter ditt länkage!

Anledningen till att du bör göra detta, är för att fukt och väta tränger in genom tätningarna. Något som på sikt kan resultera i att lagren går sönder. Oavsett vad du gör kommer väta att tränga in. Det spelar ingen roll om du endast tvättar din cykel försiktigt eller också kör i vattenpölar.

Var däremot noga med att inte göra detta allt för ofta. Att ta isär och sätta ihop bussningar och pressade lager för många gånger kan nämligen göra mer skada än nytta. Det räcker om du gör det någon gång per säsong.

Bortsett från ovanstående process så är det viktigt att emellanåt  se till att alla bultar och skruvar i länkaget är dragna med rätt moment. Detta är viktigt för att säkerställa att det inte glappar. Skulle så vara fallet så är det av största vikt att detta åtgärdas direkt, så att inget annat än det felande lagret tar skada.

Vill du få fler underhållstips?

Då kan du med fördel kika in våra tidigare artiklar där vi delar med oss av enkla tips som förlänger livslängden på dina komponenter och samtidigt maximerar dess funktionalitet:

Rengöra cykelkedja – så gör du

Smörja cykelkedja – så gör du

Så gör du för att spänna din cykelkedja

7 tips för att vårrusta cykeln

Så gör du för att smörja vevlager på cykeln

Så gör du för att justera dina cykelväxlar

Lufta bromsar på cykeln – så gör du

Så gör du för att justera skivbromsar på din cykel

Ta hjälp av Jarla Cykel

Oavsett om du är på jakt efter nya komponenter eller också vill lämna in din cykel på service, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder två kombinerade butiker och verkstäder i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!