Smörja växlar på cykel – så gör du

2020/05/18

Smörja växlar cykel

Att kontinuerligt smörja dina cykelväxlar är essentiell för en god funktionalitet och förlängd livslängd. Men hur gör man egentligen för att smörja växlarna på en cykel? I denna artikel går vi igenom hur du lyckas med just detta.

Smörja växlar på cykel – steg-för-steg

Som tidigare nämnts är det oerhört viktigt att du kontinuerligt förser dina växlar med lite kärlek. Det förbättrar dess funktionalitet och förlänger dess livslängd, vilket i sin tur resulterar i minskade kostnader. Och, kanske viktigast av allt, resulterar det i en härligare upplevelse längs vägarna!

Följer du nedanstående steg blir uppgiften enkel:

1. Rengör kassett och kedja

Det allra första du bör göra är att rengöra din kassett och kedja, vilka hjälper till att sköta dina växlar. Detta görs bäst med produkter som är speciellt framtagna för ändamålet. Vi rekommenderar att du använder någon av följande rengöringsprodukter från Muc-Off:

Muc-Off Chain Cleaner

Muc-Off kedjetvätt med tvättmedel

Muc-Off Dry Degreaser

Mer information om hur du rengör kassetten och kedjan på bästa möjliga sätt, hittar du i vår tidigare artikel ”Rengöra cykelkedja – så gör du”.

2. Smörj in kassett, kedja och rulltrissor

När komponenterna väl är rena och torra är det dags att smörja in dem. På så sätt minskar friktionen, vilket gör att det går lättare att växla. Något som även minskar slitaget på dessa delar.

Även här rekommenderar vi dig att använda högkvalitativa produkter som är specifikt framtaget för ändamålet. Beroende på väderförhållanden kan vi varmt rekommendera någon av följande produkter:

Muc-Off Dry Lube

Muc-Off Wet Lube

Muc-Off Hydro Dynamic

Muc-Off -50 grader

För att applicera dessa produkter droppar du försiktigt ett par droppar olja på varje kedjelänk, samtidigt som du trampar pedalerna baklänges. På så sätt sprids oljan effektivt på såväl kassett, kedja och rulltrissa. Torka bort eventuell överflödig olja och ta sedan en kortare tur, under vilken du växlar upp och ned för att låta oljan passera de olika dreven.

3. Smörj växelvajrarna

Det är däremot inte enbart kassetten, kedjan och trissan som behöver få kärlek. För att dina växlar ska fungera optimalt bör du även se till att smörja växelvajrarna. Det är lätt hänt att dessa glöms bort!

För att lyckas med detta rekommenderar vi att du använder dig av en så kallad vajersmörjare. Lossa på vajrarna, fäst vajersmörjaren på dessa och spruta sedan in olja. Skruva därefter tillbaks dem och dina växlar bör kännas som nya igen.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att smörja växlarna på din cykel. Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel!

Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholmsområdet. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!