Lufta bromsar på cykeln – så gör du

2019/03/01

Lufta bromsar på cykeln

Om du har en cykel som är utrustad med skivbromsar kommer du då och då vara tvungen att lufta dessa. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du upptäcker att de måste luftas, varför du behöver göra detta, samt hur du går tillväga.

Innehåll

– Tecken på att bromsarna måste luftas
– Att tänka på innan du luftar bromsarna
– Så underhållsluftar du Shimano bromsar

Tecken på att bromsarna måste luftas

Det finns många tecken som tyder på att det är dags att lufta bromsarna på din cykel. Allra vanligast är dock att bromsen börjar kännas ”svampig” när du trycker på bromshandtaget. Med andra ord tar den alltså inte lika bra som tidigare samtidigt som handtaget kan tryckas in mer än vanligt.

Att bromsen och bromshandtaget beter sig på detta sätt kan helt enkelt bero på att det kommit in luft i systemet. För att en hydraulisk skivbroms ska fungera optimalt får det endast finnas olja i bromssystemet och luftningen syftar alltså till att säkerställa detta genom att få ut eventuell luft.

Att tänka på innan du luftar bromsarna

Om du har kommit fram till att dina bromsar måste luftas finns det dock en del saker som du måste tänka på. Först och främst måste du vara medveten om att olika bromsar luftas på olika sätt. Börja därför med att ta reda på hur just din broms ska luftas.

Till detta hör även att införskaffa dig ett luftningskit som passar just din broms. Något som också kräver att du vet vilken typ av olja som används i ditt system. Oftast står detta på bromshandtaget och annars får du kolla i en manual eller göra en sökning på Google.

Som hjälp på vägen kan vi däremot nämna att samtliga hydrauliska skivbromsar från Shimano innehåller mineralolja. De från Avid innehåller så kallad DOT-olja. Vi bör även nämna att DOT-oljan är otroligt giftig och fräter sönder det mesta som den kommer i kontakt med. Var därför försiktig så att du inte får olja på lacken, parkettgolvet eller liknande.

Så underhållsluftar du Shimano bromsar

Med ovanstående sagt så tänkte vi ändå berätta hur du går tillväga för att underhållslufta bromsar från Shimano, vilka många idag äger.

1. Om expansionskammaren på bromshandtaget inte redan sitter i ett horisontellt läge börjar du med att fixa detta. Något som du enkelt gör genom att lossa och vrida på bromshandtaget.

2. Lossa därefter på den lilla skruven som håller kammaren försluten. Kontrollera även så att o-ringen som sitter på skruven följer med när du lossar den.

3. Ta sedan fram luftningskoppen som följer med i kittet och täpp igen hålet med den medföljande stoppluggen.

4. Fyll därefter koppen till hälften med mineralolja. Notera att det är superviktigt att använda rätt olja. Råkar du använda DOT-olja kommer du tyvärr bli tvungen att köpa helt nya bromsar.

5. Montera sedan koppen på bromshandtagets expansionskärl och ta bort stoppluggen från koppens botten.

6. Pumpa sedan bromshandtaget tills det att oljan slutar bubbla i luftningskoppen.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du är på jakt efter ett luftningskit, bromsolja eller också ett nytt bromssystem, kan du med fördel inhandla det hos oss på Jarla Cykel. En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm där vi även har möjlighet att hjälpa dig med luftningen. Ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!