Så gör du för att justera dina cykelväxlar

2019/05/31

Justera cykelväxlar

En cykelväxel används frekvent, vilket gör att den får utstå en hel del slitage. Något som så småningom resulterar i att den behöver justeras. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om när du behöver göra en växeljustering, hur du går tillväga för att göra detta i praktiken, samt hur vi på Jarla Cykel kan bistå med hjälp.

Innehåll

– Tecken på att växlarna behöver justeras

– Så genomför du en växeljustering – steg-för-steg

Tecken på att växlarna behöver justeras 

Det finns en rad olika tecken som tyder på att det är dags för en växeljustering. Ifall du upplever att dina växlar plötsligt börjar fungera bristfälligt – exempelvis att de är väldigt ”tröga” eller också att kedjan nästan är till att hoppa i samband med ett växelbyte – kan detta vara tecken på att dina växlar måste justeras.

Rassel, skrammel, skrap och annat oljud är andra vanliga tecken på att dina växlar behöver lite kärlek. I de allra flesta fall är det ingenting som är trasigt eller måste bytas ut, utan endast justeras. Misstänker du däremot att någon komponent är trasig eller måste bytas ut, exempelvis att någonting glappar, sitter löst eller är utslitet, kan du med fördel läsa våra tidigare artiklar:

Så gör du för at laga växel på cykeln

Så gör du för att byta växel på cykeln

Så genomför du en växeljustering – steg-för-steg

Innan du kan sätta igång och justera dina växlar måste du ta reda på vilket system du har. I dagsläget finns det framförallt tre stora aktörer på marknaden: Shimano, Sram och Campagnolo. Då majoriteten av cyklarna är försedda med det förstnämnda varumärket, kommer vi nedan utgå ifrån att din cykel är utrustad med ett växelsystem från Shimano.

1. Vänd din cykel upp och ner. Veva sedan på pedalerna och växla till den högsta/tyngsta växeln. Kedjan befinner sig då på det största drevet baktill.

2. Upprepa sedan ovanstående steg i motsatt ordning. Det vill säga att du låter kedjan hoppa från det största kugghjulet till det minsta (fortfarande baktill). Skruva därefter åt justeringsmuttern som finns på bakre växelföraren. Den ska skruvas nästan hela vägen in.

3. Växla nu uppåt och låt kedjan hoppa till från det minsta kugghjulet till det största. Ifall du upplever att kedjan vill förbi det innersta (största) drevet, kan du justera ändläget via den nedersta skruven på växeln. Den ska vridas medurs. Upplever du å andra sidan att kedjan inte orkar ta sig upp på det största drevet, vrider du istället den tidigare nämnda skruven moturs.

Tänk på att inte göra för stora justeringar på samma gång. Skruva istället litegrann åt gången och justera flera gånger tills du hittar rätt läge. Växla igenom alla lägen och kontrollera så att du får en jämn och fin utväxling på samtliga. Gör små justeringar om det är nödvändigt.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Ifall du fortfarande har problem med dina växlar, alternativt att du saknar den tid eller kunskap som krävs för att justera dem enligt ovan, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm, i vilka du kan få hjälp med växelrelaterade problem. Skulle det vara så att det inte räcker med att justera växlarna, d.v.s. att någonting är trasigt och behöver bytas ut, hjälper vi dig självfallet med detta.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!