5 tips för att fräscha upp en gammal cykel

2020/11/30

Fräscha upp gammal cykel

Har du kommit över en äldre cykel som du gärna vill ha kvar och kunna använda? Då har du hamnat helt rätt. I denna artikel tänkte vi nämligen dela med oss av en handfull tips som hjälper dig att fräscha upp en gammal cykel!

 

Fräscha upp gammal cykel – så gör du

Det är många där ute som får ärva äldre cyklar eller också kommer över dem för en billig peng. Alla är däremot inte i bra skick och kan kräva en del kärlek för att återfå sin forna glans och funktionalitet.

Nedanför berättar vi därför mer om hur du går tillväga för att fräscha upp en gammal cykel:

 

1. Byt ut däck och slang

Två av de komponenter som brukar vara mest åtgångna på äldre cyklar är däcken och slangarna. Sprickbildningar och punkteringar är oftast mer regel än undantag. Ett bra tips är därför att byta ut dessa!

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort sortiment av både däck och slangar i en mängd olika storlekar och utföranden. På så sätt hittar du garanterat passande produkter för just din cykel.

Tips på hur du byter ut dina slangar hittar du i vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta cykelslang”.

 

2. Rikta till cykelhjulen

Något annat som brukar vara hårt åtgånget på äldre cyklar är hjulen, vilka tenderar att vara vinda. För att få bukt med detta kan du pröva att rikta till dem. Mer information om hur du lyckas med detta hittar du i vår tidigare artikel ”Rikta cykelhjul – så gör du”.

 

3. Se över kedjan

En bra kedja är essentiellt för att få en trevlig upplevelse längs vägarna. Många äldre cyklar har väldigt smutsiga och slaka kedjor som behöver lite kärlek. Oftast behöver de både rengöras, smörjas och spännas. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i våra tidigare artiklar:

I vissa fall kan det också vara så att kedjan är utom räddning. Om så är fallet kan du med fördel spana in vårt utbud av cykelkedjor samt läsa vår artikel om hur du gör för att byta kedja.

 

4. Se över fotbromsen

Majoriteten av de äldre cyklarna är utrustade med fotbromsar. Ibland händer det att deras funktion inte är den bästa. Kontrollera därför bromsen på din cykel. Funkar den inte? Läs då vår artikel där vi berättar hur man lagar fotbromsar.

 

5. Förse den med ny belysning 

Att du som cyklist ska vara synlig för dina medtrafikanter i mörkret är inte bara sunt förnuft utan även ett lagkrav. Om din cykel saknar belysning bör du således förse den med nya lampor!

Utforska vårt kompletta utbud av cykelbelysning eller spana in vår köpguide om cykellysen.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Där har du det – fem tips på hur du kan fräscha upp en gammal cykel!

Om du måste inhandla nya delar rekommenderar vi dig att spana in våra komponenter och tillbehör. Vi erbjuder ett stort produktutbud från marknadsledande varumärken. Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik (med verkstad).

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!