Laga fotbroms på cykel – så gör du

2020/08/10

Laga fotbroms

Vi har i en rad tidigare artiklar redogjort för hur du går tillväga för att justera skivbromsar på din cykel samt hur du gör för att byta skivbromsar. Men hur går man egentligen tillväga för att laga en fotbroms? Det tänkte vi reda ut i denna artikel.

 

Innehåll

– Tecken på att din fotbroms ses över

– Så lagar du fotbromsen på din cykel

 

Tecken på att din fotbroms bör ses över

Bromsen är en av cyklistens viktigaste tillgång, oavsett om du har en skiv- eller fotbroms. Den är essentiell för att kunna bromsa in säkert och därav undvika olyckor. Likt de allra flesta komponenter slits däremot bromsen så småningom ut och behöver därav rustas upp eller bytas. Men hur vet man egentligen att det är dags att se över sin fotbroms?

Att upptäcka detta är som tur är enkelt. När du noterar att din broms inte har samma bromsverkan som tidigare, är det dags att se över den. Det kan handla om att den inte nyper lika bra. Eller i värsta fall – att den inte nyper alls. Och då är det hög tid att se över om den kan repareras eller om den behöver bytas ut.

 

Så lagar du fotbromsen på din cykel 

Om din fotbroms har tappat sin forna inbromsningsförmåga, kan du med fördel följa nedanstående steg:

 

1. Ta loss navet

När bromsen börjar ställa till med problem, så är det i det bakre navet som problemet finns. För att försöka åtgärda detta så måste du därför ta isär och rengöra baknavet. Fungerar inte detta så måste det bytas ut.

Demontera eventuellt kedjeskydd och kedja, följt av bakhjulet. När du väl har lyckats med detta så bör du avlägsna och plocka isär navet från bromsarmssidan.

 

2. Rengör och byt ut backarna 

Efter att du har fått loss och plockar isär navet är det dags att rengöra de olika komponenterna. Något som bäst görs med Muc-Offs Dry Degreaser och en trasa. Då bromsbackarna oftast är slitna så bör dessa bytas ut. Fetta sedan in de rena komponenterna och sätt tillbaka nav, hjul, kedja och kedjeskydd.

 

3. Testa om bromsverkan förbättrats

Sist men inte minst är det dags att testa huruvida bromsverkan har förbättrats. Om så inte är fallet så måste tyvärr navet bytas ut.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att laga fotbromsen på din cykel. Önskar du däremot hjälp med detta, är du varmt välkommen till oss på Jarla Cykel. Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholmsområdet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!