Så gör du för att byta kedja på cykeln

2019/01/10

Byta kedja på cykel

Om du inte äger ett helkapslande kedjeskydd, är chansen stor att din kedja får utstå både smuts, regn och lera. Något som leder till en hel del slitage som gör att den så småningom måste bytas ut. För att underlätta detta, tänkte vi därför berätta hur du gör för att byta kedja på din cykel! 

1. Avgör om kedjan måste bytas

Det första steget är självklart att ta reda på om kedjan är tvungen att ersättas. Något som enklast görs med ett kedjemätningsverktyg. Det går dock även att kontrollera detta med såväl tumstock som stålmåttband. 

Om du väljer att använda någon av de sistnämnda mäter du 12 länkar på kedjan. Om dessa mäter 12 tum är kedjan i gott skick och den är inte tvungen att ersättas. Är de däremot längre än så bör den dock bytas ut. Detta förutsätter att det är 1 tum mellan nitarna i kedjan. Ett annat sätt att se om kedjan är sliten är att försöka lyfta den framåt från det stora framdrevet. Om det skapas ett mellanrum på över 4 mm är det dags att byta.

2. Demontera den gamla kedjan

Har du väl kommit fram till att kedjan måste bytas ut, är det dags att ta lös den från cykeln. För att lyckas med demonteringen gäller det att först minska kedjans spänning. På enväxlade cyklar och de med navväxel, görs detta enklast genom att lossa bakhjulets muttrar. Skjut därefter hjulet framåt.

Har du en flerväxlad cykel kan du växla till det minsta kugghjulet bak för att minska spänningen. Därefter är det dags att ta lossa på kedjan. Om du har en kedja med kedjelås, kan detta enkelt pillas bort för att lösgöra kedjan. I annat fall kan du bryta upp den med hjälp av en kedjebrytare. 

3. Mät upp den nya kedjan

Innan den nya kedjan monteras gäller det att mäta och korta av den till önskad längd. Om du upplevde att den tidigare längden fungerade bra finns det ingen anledning att byta. Lägg då båda kedjorna bredvid varandra och använd kedjebrytaren för att kapa den nya till samma längd. Om den gamla kedjans längd inte var bra kan man trä den nya kedjan över alla drev samt genom bakväxel (enl. punkt 4) med växlarna på det tyngsta läget (dvs. stora drevet fram och lilla bak). Då ska bakväxelns arm peka rakt nedåt.

4. Montera den nya kedjan

När du väl har rätt längd på kedjan, är det äntligen dags för montering. På enväxlade cyklar fäster du enkelt det bakre hjulet igen, trär på kedjan och fäster den enligt medföljande instruktioner. 

På flerväxlade cyklar börjar du med att dra kedjans ända genom den främre växeln. Placera den på det största drevet. Dra den därefter bakåt mot kassetten och placera den på det minsta drevet. Sist men inte minst drar du kedjan genom växeltrissan och sedan tillbaka till det främre drevet. Fäst kedjan enligt medföljande instruktioner. 

5. Smörjning och provtur

När kedjan väl är på plats är det nödvändigt att smörja den. Ta sedan hojen på en provtur för att säkerställa att allt står rätt till!

OBS! Om kedjan är väldigt sliten behöver man också byta kassett och framdrev samtidigt då dom slits tillsammans. Det märks snabbt om det behövs, fungerar inte växlarna efter bytet måste även minst kassett och ofta även klingor bytas.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Oavsett om du bara behöver inhandla en ny kedja, eller också vill ha hjälp med själva bytet, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

En stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.

Om du inte har möjlighet att byta kedja på egen hand, är du varmt välkommen att lämna in din cykel i vår butik. Vår kunniga personal byter snabbt ut den gamla kedjan – så att du är ute på vägarna inom nolltid!