Rikta cykelhjul – så gör du

2019/05/29

Rikta cykelhjul

Skeva cykelhjul är ett vanligt förekommande problem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur dessa problem kan uppstå, samt hur du går tillväga för att rikta ditt cykelhjul steg-för-steg.

Innehåll 

– Varför behöver man rikta upp sitt hjul?

– Rikta ditt cykelhjul – steg-för-steg

Varför behöver man rikta upp sitt hjul?

Som tidigare nämnts är skeva cykelhjul ett vanligt förekommande problem. Den kanske vanligaste orsaken till att detta problem uppstår, är att hjulet fått sig en smäll. Kör du exempelvis MTB i skogen är det inte ovanligt att hjulet får sig ett och annat slag, vilket sedermera gör att det blir krokigt. Skeva hjul kan däremot också bero på att du har en ojämn ekerspänning.

I de allra flesta fall där hjulet har fått sig en smäll, är skadan inte allt för omfattande, vilket innebär att problemet kan åtgärdas genom att rikta upp hjulet. Genom att rikta hjulet i god tid kan du också förhindra att det skadas ytterligare.

Rikta ditt cykelhjul – steg-för-steg

För att rikta ditt cykelhjul på ett enkelt och korrekt sätt, rekommenderar vi att du använder dig av ett riktställ och en ekernyckel som passar ditt hjul.

1. Börja med att fästa hjulet på ditt riktställ.

2. Snurra därefter på hjulet för att kontrollera var fälgen behöver riktas upp, åt vilket håll och hur mycket.

3. Försök att lokalisera vilken eker som ligger närmast det område där fälgens skevhet är som störst. Om du uppmärksammar att den största skevheten finns mittemellan två ekrar kan du börja med att spänna den ena ekern och lossa på den andra för att förhindra att hjulet blir ovalt.

4. Ifall du märker att du hjulet är skevt och slår mot höger sida, innebär detta att ekrarna på motsatt sida behöver spännas för att därigenom dra fälgarna tillbaka. Var försiktig så att du inte drar åt ekrarna för hårt. Börja med att endast skruva en kvarts varv och kontrollera sedan ifall det blivit någon skillnad.

Märker du däremot att hjulet slår mot vänster sida, är principen densamma. Justera ekrarna på motsatt sida.

5. Upprepa sedan ovanstående process tills du upplever att hjulet är rakt igen.

Svårare än så är det inte att rikta ett hjul. De första gångerna du gör detta bör du däremot vara förberedd på att det kan ta lite tid. Var tålmodig och stressa inte upp dig så borde det gå bra!

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Oavsett om du behöver inhandla ett riktställ, en ekernyckel eller också önskar hjälp med att rikta upp ditt hjul, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Hos oss kan du handla bekvämt via nätet eller också i någon av våra fysiska butiker i Stockholm, vilka också innehåller en verkstad.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!