Så gör du för att byta cykelslang

2019/01/10

Byta cykelslang

Att råka ut för en kraftig punktering som resulterar i att man blir tvungen att byta ut sin cykelslang, är troligtvis många cyklisters mardröm. För att åtminstone underlätta slangbytet har vi sammanställt denna steg-för-steg guide!

1. Montera av hjulet – Först och främst är du tvungen att lossa hjulet från cykeln. Det är inte möjligt att byta ut slangen ifall hjulet är fastmonterat. Hur du gör detta varierar från cykel till cykel.

2. Ta bort ventilhatt och låsmutter – Innan slangen kan tas ur däcket är du tvungen att plocka bort såväl ventilhatt som låsmutter från ventilen.

3. Kräng av däcket från fälgen – Nu börjar det knepiga. För att enklast genomföra detta rekommenderar vi att du använder dig av 2-3 däckavtagare. Även kallade däckjärn. Tänk på att använda däckavtagare av plast. De av stål förstör nämligen fälgen. 

Börja med att sätta in den ena avtagaren mellan däck och fälg. Vrid, eller kräng, sedan av däcket från fälgen. Fäst sedan avtagarens krok på lämplig eker. Sedan tar du den andra avtagaren och genomför samma procedur en decimeter framför. Fortsätt tills du fått av halva däcket.

4. Ta ut slangen – När du väl har fått av halva däcket från fälgen kan du ta ut slangen. 

5. Känn igenom däcket – För att försöka ta reda på vad som orsakat punkteringen rekommenderar vi att du känner igenom däcket. Leta efter eventuellt glas, vassa stenar eller smuts.

Ett bra tips är att pumpa upp den trasiga slangen för att lokalisera hålet. Kontrollera sedan motsvarande ställe på däcket. Skulle du inte hitta hålet genom att pumpa upp slangen och lyssna efter läckage, kan du testa att sätta ner den i vatten. 

6. Pumpa upp och montera den nya slangen – Efter att du har kontrollerat att fälgen är fri från vassa föremål som kan orsaka en ny punktering, är det dags att pumpa upp och montera den nya slangen. Pumpa till en början upp den litegrann. Bara så pass att den tar form. 

Påbörja därefter att sätta in slangen under däcket. Börja vid ventilen och se till så att den inte hamnar i kläm. 

7. Sätt tillbaka däcket – När slangen väl är på plats är det dags att trycka tillbaka däcket på fälgen. Detta ska helst ske utan verktyg eftersom dessa riskerar att klämma sönder slangen. Allt eftersom däcket hamnar på plats kan du försöka kontrollera så att slangen ligger rätt till. 

8. Pumpa upp slangen – Sist men inte minst är det dags att pumpa upp slangen till rekommenderat tryck. Under tiden kan du även försöka kontrollera så att allt fortfarande ligger rätt till. 

9. Inspektera hjulet – Innan du monterar hjulet på cykeln kan det vara bra att göra en sista inspektion för att vara säker på att allt sitter jämnt. 

 

Vi på Jarla Cykel hjälper dig!

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av slangar som passar alla typer av cyklar. Oavsett ifall du äger en standardcykel, mountainbike eller racercykel.

Handla enkelt på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.

Om du inte har möjligheten att byta slangen själv är du varmt välkommen att lämna in din cykel för ett slangbyte i vår butik. Vår kunniga personal byter snabbt ut den gamla slangen – så att du är ute på vägarna inom nolltid!