5 tips till dig som tänkt börja motionscykla

2020/07/13

Börja motionscykla

Allt fler svenskar upptäcker hur underbart det är att cykla. Dels ger det dig möjlighet att njuta av din omgivning på ett helt annat sätt, samtidigt som det är en oerhört bra träningsform. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som tänkt börja motionscykla!

 

Innehåll

– Därför bör du börja motionscykla

– Tips till dig som är nybörjare

 

Därför bör du börja motionscykla

Först och främst hade vi däremot tänkt börja med att berätta varför du bör börja motionscykla. Och tro oss – det finns många goda skäl till detta!

Dels är det väldigt enkelt att cykla. Det är en träningsform som kräver näst intill noll förkunskaper (förutsatt att du kan cykla) och tilltalar alla, oavsett ålder. Som tidigare nämnts är det också ett ypperligt sätt att njuta av din omgivning på ett helt annat sätt än tidigare.

Utöver detta så medför cyklingen många hälsomässiga fördelar. Som exempel får du starkare och uthålligare muskler, lägre puls, bättre blodcirkulation samt ett förbättrat immunförsvar.

 

Tips till dig som är nybörjare

Som du kan se finns det många goda skäl att börja motionscykla. Det finns dock en del att tänka på för att komma igång på bästa sätt och tycka att det är kul. Nedan följer våra bästa tips till dig som precis är i färd med att påbörja denna träningsform:

 

1. Investera i en landsvägscykel

Det allra första du bör göra är att investera i en landsvägscykel. Visst kan det fungera med gamla Bettan som stått och dammat i garaget, men att investera i en riktig racer kan verkligen förhöja hela upplevelsen. Dels gör det träningen effektivare, men framförallt gör det hela upplevelsen roligare. Vilket kan vara skillnaden mellan att du fortsätter cykla istället för att kasta in handduken!

Att investera i en landsvägscykel behöver inte heller kosta skjortan. Det finns gott om prisvärda alternativ som lämpar sig utmärkt för nybörjare. Vi har i en tidigare artikel delat med oss av en hel del tips som förhoppningsvis hjälper dig på traven: ”Så hittar du rätt landsvägscykel som nybörjare”.

Vi kan också rekommendera dig att kika in vårt utbud av landsvägscyklar. Har du några funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss eller besöka någon av våra butiker i Stockholm. Du hittar oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175.

 

 

2. Gör en s.k. Bike-fit

Något annat du kan göra för att förhöja upplevelsen är att ställa in din cykel korrekt. På så sätt får du bästa möjliga effektivitet och komfort. Ett tips är att genomföra en så kallad ”Bike-fit” hos oss på Jarla Cykel.

När du genomför en Bike-fit får du professionell hjälp att på detaljnivå gå igenom och justera cykeln efter din kropp. Genom att göra detta får du bästa möjliga sittposition och slipper problem som:

– Minskad kraft

– Biomekanisk ineffektivitet

– Obehag

– Skador

– Kroniska överbelastningsskador

Vill du testa dig fram på egen hand kan våra tidigare artiklar ”Så gör du för att få rätt höjd på cykelstyret” och ”Så får du rätt höjd på cykelsadel” vara till hjälp.

 

3. Investera i rätt utrustning

När cykeln väl är på plats kan ett par skor, byxor, hjälm, glasögon och övrig utrustning vara bra att investera i. Missa inte våra tidigare artiklar där vi guidar dig till rätt köp:

Cykelkläder – en köpguide

Så hittar du rätt cykeljacka

Cykelskor – en köpguide

Cykelglasögon – en köpguide

Cykelhjälm – en köpguide

 

4. Börja i lagom tempo

När du väl är redo att ge dig ut på vägarna bör du se till att börja i ett lagom tempo. Både vad gäller intensitet och sträcka. Det viktigaste är att du vänjer dig med all utrustning, att kroppen vänjer sig och att du tycker det är roligt!

 

5. Se till att vara konsekvent 

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att vara konsekvent. Ju mer du cyklar, desto roligare och enklare blir det. Och såklart, desto mer träning får du. Överväg även att cykla tillsammans med andra. Ta del av den gemenskap som motionscyklingen kan medföra!

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du fann ovanstående tips hjälpfulla. Om du är på jakt efter en ny cykel eller tillhörande utrustning, är du varmt välkommen att besöka oss på Jarla Cykel.

Utöver vår e-handel har vi, som tidigare nämnts, två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Här hittar du såväl cyklar som komponenter och kläder. Vi kan hjälpa dig med alla typer av cykelrelaterade ärenden.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!