Så hittar du rätt landsvägscykel som nybörjare

2019/01/10

Landsvägscykel nybörjare

Intresset för cykling har aldrig varit så stort som nu och allt fler nybörjare upptäcker även landsvägscykling. Att hitta en landsvägscykel som nybörjare kan däremot vara väldigt svårt, då många inte vet vad de ska tänka på eller var de ska börja leta. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss utav tips och råd om vad du ska tänka vid köpet utav din första cykel för längre sträckor!

Innehåll

– Vad ska man tänka på?
– Köp din cykel hos Jarla Cykel

Vad ska man tänka på?

Under de senaste åren har det vuxit fram en trend där många enbart kan tänka sig att använda en kolfiberram för att man hört att det är bättre (och dyrare). Och en dyr cykel måste ju per automatik innebära att man blir en både snabbare och överlägsnare cyklist? Nej, riktigt så enkelt är det inte. 

Har du aldrig cyklat landsväg tidigare och du ska införskaffa din första landsvägscykel, bör du istället fundera över vad du vill få ut av din cykling.

För att prova på sporten känna vad landsvägscykling kan vara för dig räcker en aluminiumram som idag är både lätta och hållbara, vilket innebär att de inte behöver skilja sig allt för mycket mot en kolfiberram.

Som nybörjare kommer du antagligen inte känna någon skillnad på dessa två ändå och i de billigare prisklasserna kan faktiskt aluminiumramen till och med vara bättre än den i kolfiber.

Istället för att stirra sig blind på enbart ramen, rekommenderar vi att satsa på bättre komponenter som växlar, hjul, däck, sadel, pedaler och framförallt utrustning som cykelskor och cykelbyxor samt rätt geometri för din kropp, för att du skall få en så bra första upplevelse som möjligt av ditt nya intresse. 

Sittställning

Även sittställningen är någonting du bör fundera över när du köper en landsvägscykel för första gången. Det finns nämligen cyklar som är anpassade efter olika sittställningar och eftersom detta är bland det viktigaste under turen (både för att göra den så bekväm och snabb som möjligt) gäller det att välja en som är anpassad efter din kropp och färdigheter.

Om du exempelvis är både stel och otränad men råkar införskaffa dig en cykel som är anpassad för att starta på Tour de France, kommer du antagligen tycka att cykling inte är så kul utan bara gör ont och är obekvämt. Målet med denna typ av cyklar är nämligen att de ska kännas lika bekvämt att cykla 20 mil som 2 kilometer, och då är sittställningen en utav de viktigaste faktorerna som spelar in. 

Ta hjälp

Ramar, ramstorlekar, komponenter och växlar. Ja, som du märker finns det en hel del att tänka på vid köpet av din nya cykel. Dessutom är det många individuella faktorer som spelar in i vilken cykel som bäst passar dig, din kropp och dina behov. Att läsa guider som dessa kommer självklart att hjälpa dig, men de kommer aldrig att kunna göra så att du kan gå in på en butik och själv hitta en som är bäst anpassad för dig som individ. 

Med anledning av detta är det därför viktigt att man får hjälp med att hitta rätt modell utefter erfarenhet, mål, anatomi och vighet. Det är även viktigt att man vid köptillfället får hjälp med att hitta korrekta inställningar så att du sitter optimalt och inte riskerar att skada dig!

Köp din cykel hos Jarla Cykel

Om du går i tankarna att införskaffa dig din första landsvägscykel, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi har över 70 års erfarenhet av att tillhandahålla cyklar och service för såväl nybörjare som proffs. 

En annan stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både på nätet och i fysisk butik i Stockholm. På så sätt har du möjligheten att komma in till oss och få hjälp av vår kunniga personal som hjälper dig att hitta rätt cykel efter dina behov. Vi har även en förstklassig verkstad ser till att du lämnar med rätt inställningar.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!