3 tips vid cykelträning i kyla

2020/01/27

Cykelträning i kyla

Att cykelträna under vintermånaderna kan upplevas som tungt och komplicerat, samtidigt som många tror att det krävs speciell utrustning. Det behöver däremot inte vara tungt eller komplicerat – inte minst om du följer våra bästa tips vid cykelträning i kyla!

Innehåll

– Vanliga myter om cykling i kyla

– Att tänka på vid cykelträning i kyla

Vanliga myter om cykling i kyla

Det finns många myter när det kommer till vintercykling och träning i kyla. Den kanske vanligaste missuppfattningen är att det skulle krävas någon speciell utrustning och dyr utrustning. Någonting som inte stämmer!

Att cykla på vintern kan göras med i princip vilken cykel som helst, även om vissa föredrar en rejäl mountainbike eller hybridcykel. I många svenska städer, inte minst i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, är det oftast barmark på vintern. Då fungerar vanliga citybikes och racercyklar alldeles utmärkt att färdas på.

Även om det finns snö på backen behöver det inte heller innebära att du är tvungen att inhandla utrustning såsom vinterdäck. Så länge snön är kall och ”torr” klarar man sig oftast med mönstrade däck. Vid stora temperaturändringar och isigt underlag är däremot vinterdäck att rekommendera.

Som tidigare nämnts är en annan missuppfattning att det skulle krävas några speciella kläder när man ska cykla i kyla. Många envisas exempelvis med att ha batteriuppvärmda skor och handskar. Någonting som såklart kan vara skönt, men som absolut inte är något måste!

Att tänka på vid cykelträning i kyla

Så, vad ska man då egentligen tänka på när man vill cykelträna under årets kyligare månader? Nedan delar vi med oss av våra bästa tips:

1. Klä dig rätt

Att klä sig rätt innebär inte att ta den största och varmaste vinterjackan man har. Risken är då att man börjar svettas, vilket i sin tur resulterar i att man blir kall i längden.

Använd istället lager-på-lager-metoden med ett underställ närmast kroppen, följt av funktionskläder ovanpå. Ett bra tips är att också satsa på ett bättre par handskar som håller händerna varma. Någonting som du kan lära dig mer om i vår köpguide för vinterhandskar.

2. Var medveten om förutsättningarna

Att cykelträna under vintern är såklart inte detsamma som att träna under sommaren. Det kommer troligtvis inte gå lika fort som du är van vid, men det är helt okej. Viktigast av allt är att du håller igång och är medveten om förutsättningarna!

Genom att hålla igång under vintern minskar du dessutom risken för att bli skadad under våren och sommaren.

3. Komplettera med träning på trainer 

Om du fortfarande har ett behov av att köra hårdare träningspass, kan du med fördel komplettera utomhuscyklingen med träning på trainer. Tips och inspiration relaterat till detta hittar du i vår tidigare artikel ”Fyra tips när du cyklar inomhus (på trainer)”.

Avslutningsvis

Där har du det – tre tips för att lyckas med cykelträningen i vinter. Om du är i behov av att handla passande kläder, en cykeltrainer eller också vill utrusta din hoj med vinterdäck, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel!

En stor fördel med att handla hos oss, är att vi finns både online och i fysisk butik. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar.