Återhämtning efter cykling – våra bästa tips

2021/02/02

Återhämtning cykling

Vare sig du deltagit i ett lopp eller varit ute på ett hårt träningspass är det viktigt med återhämtning. Låt oss därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur du får tillbaka orken efter ett cykellopp eller ett träningspass!

 

Innehåll

– Därför är det viktigt med återhämtning

– Så återhämtar du dig på bästa sätt

 

Därför är det viktigt med återhämtning

När du deltar i ett påfrestande lopp eller är ute och tränar bryts kroppen ner. Får den då inte tillräckligt med tid att återhämta sig efter dessa ansträngningar, kommer den inte heller att reagera så som du vill. Träningen får helt enkelt motsatt effekt!

Återhämtningen är således viktig för att kunna prestera optimalt och säkerställa att musklerna hinner vila och byggas upp. Det är också essentiellt för att du ska orka träna i den utsträckning du önskar. Något som framförallt är viktigt om du har för avsikt att träna flera gånger i veckan.

 

Så återhämtar du dig på bästa sätt

Nu när du har bättre koll på varför återhämtningen är så pass viktigt, tänkte vi dela med oss av några tips och råd som hjälper dig att fylla kroppen med energi och säkerställa att du får tillbaka orken.

 

1. Hitta en bra balans i träningen 

Först och främst gäller det att hitta en bra balans i sin träning. Se till att tiden på cykeln balanseras med annan fysisk aktivitet och ditt privatliv. Detta är viktigt både när man tränar generellt och när man ska träna inför ett lopp.

När det kommer till det sistnämnda är det många som är stressade, pressade och känner att de måste träna som en galning varje dag. Så är inte fallet. Försök istället att hitta en bra balans. Det kommer gynna dig både innan och under loppet.

 

2. Återställ vätske- och mineraldepåerna

Efter att man har kört några mil på cykeln är vätske- och mineraldepåerna tömda. Något som bl.a. kan leda till utmattning. En av de allra viktigaste sakerna efter ett träningspass eller ett lopp är således att återställa kroppens vätske- och mineraldepåer!

För att återställa depåerna räcker det vanligtvis med att dricka rikligt med vatten. En del föredrar däremot att även komplettera vätskeintaget med någon form av energitillskott.

 

3. Se till att äta ordentligt

När du cyklar förbränner du väldigt mycket kalorier. Ju längre distans, desto större är kaloriförbränning. Något som innebär att du kommer behöva kompensera för de förbrukade kalorierna i efterhand.

För att kompensera för detta behöver du utöka ditt matintag under de nästkommande dagarna. Detta är framförallt viktigt om du har deltagit i ett långt och påfrestande lopp. Då kan du behöva äta dubbelt så mycket som du brukar under 2–3 dagar. Något som givetvis inte är nödvändigt om du ”bara” tränar.

 

4. Var noga med sömn och avkoppling 

Att återställa kroppen vätske- och mineraldepåer samt kompensera för förbrukade kalorier, är däremot inte det enda som är viktigt för återhämtningen. Sömn och avkoppling är minst lika viktigt!

Se därför till att du avsätter tillräckligt med tid för just detta.

 

5. Anpassa återhämtningen efter insatsen

Sist men inte minst gäller det att anpassa återhämtningen efter din insats. Något som vi har varit inne på litegrand här ovanför. Har du cyklat 5 mil behöver du såklart inte samma återhämtning som när du har cyklat 20 mil.

 

Gör dina cykelrelaterade köp hos Jarla Cykel

Där har du det – en handfull tips som hjälper dig med återhämtningen efter cykling!

Är du i behov av att inhandla några cykelrelaterade produkter som underlättar din träning, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder allt ifrån cyklar till komponenter, personlig utrustning och tillbehör.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra Stockholmsbutiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.