Att tänka på vid köp av vinterdäck till cykeln

2019/01/10

Vinterdäck till cykel

Löven har fallit och utomhustemperaturen sjunker sakta men säkert mot nollstrecket. Vintern är i antågande, men inte behöver man ställa bort cykeln för det. Genom att investera i ett par bra vinterdäck till cykeln går det att fortsätta trampa ända fram till våren. Låt oss guida dig till det bästa däckköpet!

 

Innehåll

– Därför bör du använda vinterdäck på din cykel
– Olika typer av vinterdäck
– När ska man monter vinterdäcken?

 

Därför bör du använda vinterdäck på din cykel

Halkan som råder under vintermånaderna kan vara mycket lurig och orsaka allvarliga skador för cyklister. Något som resulterar i att många väljer att ställa av sin cykel och inte använda den förens på våren. Så behöver dock inte vara fallet!

På samma sätt som vi byter till vinterdäck på våra bilar, bör detsamma göras på våra cyklar. Genom att investera i ett par högkvalitativa vinterdäck kan nämligen cykeln nyttjas året runt. Dessutom med hög stabilitet och säkerhet. 

 

När ska man montera vinterdäcken?

Förslagsvis ska däcken sättas på strax innan snön kommer. Särskilt om du köper helt nya vinterdäck. Exakt när man monterar dem är självklart en smaksak. Perioden mitten av oktober till mitten av januari är dock vanligast. Vinterdäcken används sedan fram tills mars. 

 

Olika typer av vinterdäck

När det kommer till vinterdäck finns det två olika varianter att välja mellan:

– Odubbade däck
– Dubbade däck

 

Odubbade däck till cykeln

Precis som namnet antyder saknar dessa däck några dubbar. Med andra ord är de i det avseendet jämbördiga med dina nuvarande däck. Det som skiljer dem åt är att vinterdäcken är försedda med ett mjukare gummi och djupare mönster. Något som ger dig bättre fäste på underlag som modd och snö. 

Denna typ av däck lämpar sig utmärkt att använda i städer och på andra ställen där det förekommer mindre snöfall. 

Om du planerar att investera i ett par odubbade däck till cykeln, kan du med fördel kika in följande produkter:

 

Suomi Tyres Rollspeed

Detta rejäla däck utan dubbar lämpar sig utmärkt att använda under vinterns allra kallaste månader. Däcket är nämligen försett med ett extra mjukt gummi som inte blir stelt när kylan gör sig tillkänna. Tack vare den rejäla mönstringen får du också ett bra grepp och kan susa fram efter vägarna!

Läs mer om och köp Suomi Tyres Rollspeed.

 

Continental Top Contact 2 Winter

Ett annat alternativ är Continentals odubbade vinterdäck vid namn Top Contact 2. Till skillnad från ovanstående däck är det inte lika rejält mönstrat, men ger ändå ett bra fäste på snö och modd. Med andra ord ett perfekt alternativ om du ska vintercykla i storstadsmiljöer.

Läs mer om och köp Continental Top Contact 2 Winter.

 

Dubbdäck till cykeln

När det kommer till dubbdäck finns det en mängd olika alternativ att överväga. Likt de odubbade däcken är dessa försedda med ett djupare mönster, men de är också utrustade med just dubbar. 

Dubbarna är tillverkade av antingen aluminium eller stål. Fördelen med det förstnämnda alternativet är att däcket blir lättare. Något som också gör det enklare att cykla. När det kommer till dubbar av stål har dessa en bättre hållbarhet än de av aluminium. Till nackdelen hör att de gör däcken tyngre. I slutändan är det helt enkelt en smaksak och prioriteringar som avgör valet. 

Förutom att materialet på dubbarna kan skilja sig åt, kan även antalet dubbar på däcken variera. Hur många dubbar du bör ha på däcket beror på vilket rullmotstånd du föredrar, samt vart du ska använda cykeln. 

Ska du färdas inne i stan rekommenderar vi dig att välja ett däck med färre dubbar och större däckyta. På så sätt får du maximalt med fäste på både snö, is och modd som kan förekomma i dessa miljöer. 

Äger du däremot en mountainbike och färdas under tuffare förhållanden, kan det vara fördelaktigt att välja ett däck som har fler dubbar och mindre däckyta. På så sätt får du bästa möjliga fäste, även på mest utmanande underlagen. Utöver detta bör du även välja ett par däck vars bredd passar din. 

För att få bästa möjliga fäste på de allra mest utmanande underlagen, rekommenderar vi dig att kolla in följande vinterdäck med dubbar:

 

Suomi Tyres W240

Här bjuds du på ett djupt och rejält däckmönster som dessutom kombineras med många dubbar. Något som medför ett gediget grepp på alla typer av väglag!

Läs mer om och köp Suomi Tyres W240.

 

Schwalbe Spiker Pro

Från populära Schwalbe kommer detta rejäla dubbdäck som lämpar sig utmärkt för dig som kräver ett supergrepp. Du kan själv välja mellan en rad olika däckdimensioner, antal dubbar samt mellan LiteSkin (lättare vikt) och RaceGuard.

Läs mer om och köp Schwalbe Spiker Pro.

 

Suomi Tyres WXCR 312

Detta rejäla vinterdäck passar dig som vill kunna ta sig fram i vilket väder som helst. Oavsett hur snöigt eller isigt det är. Förutom den rejäla mönstringen är däcket försett med hela 312 hårdmetalldubbar i aluminium. Det blir inte stabilare än såhär!

Läs mer om och köp Suomi Tyres WXCR 312.

 

Suomi Tyres A10

Letar du däremot efter ett lite smalare och sportigare däck som kan användas på såväl mountainbikes, hybridcyklar, cyclocross och standardcyklar, kan vi varmt rekommendera dig att kika in A10 från Suomi Tyres. Ett stabilt vinterdäck som tack vare sina högkvalitativa dubbar ger ett bra grepp.

Läs mer om och köp Suomi Tyres A10.

 

Schwalbe Marathon Winter Plus

Sist men inte minst skulle vi vilja tips om Schwalbe Marathon Winter Plus. Ett stabilt vinterdäck som är försett med 168 dubbar.

Läs mer om och köp Schwalbe Marathon Winter Plus.

 

Sammanfattningsvis bör du alltså överväga:

– Odubbat eller dubbat
– Mönster
– Underlag
– Rullmotstånd
– Passform

…Vid köp av vinterdäck till cykeln.

 

Andra saker som är bra att veta

Om du bestämmer dig för att köpa dubbdäck bör du vara medveten om att dessa måste köras in. Något som helst ska göras på asfalt och innan den första snön fallit. Under denna inkörningsperiod bör du undvika hårda inbromsningar och snabba accelerationer för att dubbarna ska hinna ”sätta sig”. 

Något som också kan vara bra att veta, är att dubbdäck i visa fall kan vara sämre än odubbade däck. Exempelvis är de inte lika fördelaktiga på torrt underlag, stenplattor och målade övergångsställen. Under dessa förhållanden kan nämligen dubbarna få motsatt effekt och kännas halkiga. 

Sist men inte minst vill vi uppmana dig att hålla rekommenderat tryck i däcken, vilket ökar dess livslängd. Vanligtvis resulterar detta i att däcken håller i minst tre säsonger. För gemene man som endast använder cykeln för att ta sig till och från jobbet håller de många gånger betydligt längre. 

 

Däck och däckförvaring hos Jarla Cykel

Om du är i behov av att köpa nya vinterdäck eller också få dina vinterdäck monterade, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder dessutom däckförvaring, vilket innebär att du slipper allt krångel med förvaring. 

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.