Växlarna på cykeln hoppar – så löser du det

2019/10/07

Växlarna på cykeln hoppar

Hoppande cykelväxlar är ett vanligt förekommande problem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om vad detta kan bero på, samt hur du går tillväga för att få bukt med det.

Innehåll 

– Möjliga orsaker till att växlarna hoppar

– Så blir du av med hoppande cykelväxlar

Möjliga orsaker till att växlarna hoppar

Det finns många potentiella orsaker till att dina växlar tjorvar. Nedan har vi samlat några av dem:

1. Problem med kedjeföraren 

En möjlig orsak till att du upplever problem i samband med växlingen, är att det är någonting fel på kedjeföraren. Det kan exempelvis vara så att den har fått sig en smäll och därför inte för in kedjan på rätt drev. Å andra sidan kan det vara så pass enkelt att du använt en för tjock olja.

2. Problem med dreven

Det är inte ovanligt att växlarna hoppar på grund av att det är något problem med ett eller flera drev. Antingen kan de ha fått sig en smäll och är därför böjda eller också kan det vara så att de är slitna av naturliga skäl.

3. Problem med växelvajrarna

Om det inte är något fel med varken kedjeföraren eller dreven, kan det istället vara i vajrarna som problemet sitter.

4. Problem med justeringen

Ett annat vanligt problem som ställer till problem är feljusterade växlar. Att de antingen är för löst eller för hårt justerade.

5. Problem med växelörat

På samma sätt som kedjeföraren kan ha fått sig en smäll och orsaka problem med växlingen, kan även växelörat ha råkat ut för detsamma.

Så blir du av med hoppande cykelväxlar

Beroende på vad det är som leder till att dina växlar hoppar, finns det såklart olika lösningar på problemet. Nedan följer möjliga lösningar på tidigare nämnda problem:

1. Så löser du problem med kedjeföraren

Om problemet har orsakats av kedjeföraren är det en bra idé att byta ut den. En förare som har fått sig en smäll är svår att rädda.

2. Så löser du problem med dreven

Även problem med dreven kan vara svåra att lösa. Det enda som egentligen hjälper är att byta ut den eller de bakdrev som är skadade. För att lära dig mer om hur du gör detta, rekommenderar vi dig att kika in vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta bakdrev på cykeln”.

Om du behöver inhandla ett nytt drev, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Utforska vårt utbud av bakdrev.

3. Så löser du problem med växelvajrarna

Det är inte ovanligt att vajrarna går sönder i och med att de ligger och skaver vid exempelvis reglaget. Upptäcker du att din vajer har gått sönder är det hög tid att byta ut den.

För att göra detta lossar du på vajern och hölje (vid styret) och demonterar dem sedan enkelt. Använd det gamla höljet som referens när du sedan kapar det nya. När det sedan är dags att montera vajern, gör du detta på samma sätt som de demonterades.

Du kan med fördel kolla in vårt utbud av växelvajrar och höljen.

4. Så löser du problem med justeringen 

För att lära dig mer hur du justerar dina växlar, rekommenderar vi dig att läsa vår tidigare artikel ”Så gör du för att justera dina cykelväxlar”.

5. Så löser du problem med växelörat

Likt en skadad kedjeförare är det svårt att rädda ett skadat växelöra. Den allra bästa lösningen är att byta ut det. Utforska vårt stora utbud av växelöron och handla enkelt online eller i butik.

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Om du fortfarande inte lyckas lokalisera eller lösa problemet som gör att dina växlar hoppar, är du varmt välkommen att vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi har lång expertis och två butiker med kombinerade verkstäder i Stockholm.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor.