Vintercykling – tips för dig som cyklar vintertid

2019/01/10

Vintercykling

Minusgraderna och snön har gjort sig tillkänna, men inte behöver man ställa bort cykeln bara för det. Så länge man ser till att utrusta både sig själv och sin cykel med rätt utrustning är vintercykling inga problem. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips till dig som trotsar snö och kyla i vinter!

Innehåll

– Säkerhet – extra viktigt under vintern
– Utrusta din cykel på bästa sätt
– Så klär du dig under vintern

Säkerhet – extra viktigt under vintern

Säkerheten bör alltid vara högsta prioritet för alla cyklister. Vi vill dock ge en extra uppmaning till er som väljer att ge sig ut på vägarna i vinter – använd hjälm. Halkan som råder under vintermånaderna kan nämligen vara mycket lurig och orsaka allvarliga skador. 

Bland vårt stora utbud av hjälmar hittar du många (stil)säkra alternativ som skyddar knoppen vid ett eventuellt fall. Välj mellan en mängd olika färger och hjälmtyper från välkända varumärken som Giro, Lazer, POC och Bontrager. 

För att slippa frysa om huvudet kan vi även varmt rekommendera dig att investera i en hjälmmössa eller balaklava. Fördelen med dessa är att dem är tunna och bekväma att ha under hjälmen. De är dessutom tillverkade av windstopper-material, vilket gör dem varma och vindbeständiga. 

Vill du kunna använda en vanlig, tjockare mössa, kan vi varmt rekommendera dig att använda ”den osynliga cykelhjälmen” Hövding. 

Utrusta din cykel på bästa sätt

Om du inte redan försett din cykel med de lampor som lagen kräver är det hög tid att göra det inför vintern. Den belysning som din cykel bör utrustas med är:

– En lykta baktill som visar rött ljus – måste vara synlig på 300 meters avstånd.
– En baklykta som visar ett blinkande ljus – måste ha en blinkfrekvens på minst 200 blinkningar per minut.
– En strålkastare framtill som visar vitt eller gult ljus – måste vara synlig på 300 meters avstånd.
– Reflexer på hjulets ekrar.

Med tanke på att det är så pass mörkt under vintern, skadar det dock inte att utrusta cykeln med ytterligare belysning. 

Vinterdäck

På samma sätt som vi byter till vinterdäck på våra bilar, bör detsamma göras på våra cyklar. Genom att investera i ett par högkvalitativa vinterdäck kan du färdas över vinterunderlaget med hög stabilitet och säkerhet. 

Vinterdäcken ska helst monteras på din cykel strax innan den första snön faller. Speciellt om dem är helt nya och behöver köras in. De allra flesta föredrar att montera sina däck i mitten av oktober, men vissa väntar ändå till januari. Vinterdäcken används sedan till mars. 

Om du inte har inhandlat dina däck ännu, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Att tänka på vid köp av vinterdäck till cykeln”.

Skärmar

Vintern bjuder oftast på en hel slask. Slask som skitar ner kläderna och gör cykelturen till en otrevlig upplevelse. För att förhindra detta rekommenderar vi dig att montera ett par skärmar på cykeln fram- och baksida. Framförallt bakskärmen är viktig för att få bort den värsta smutsen.

För att få maximalt med skydd bör du satsa på ett par heltäckande och fastmonterade skärmar som ligger så nära däcket som möjligt. Det fungerar dock alldeles utmärkt med löstagbara skärmar. Var dock beredd på att kläderna kommer bli både smutsigare och blötare. 

Sadelöverdrag

Om du pendlar till och från jobbet är det troligt att din cykel kommer stå parkerad utomhus. I sådant fall rekommenderar vi dig att använda ett sadelöverdrag. Dels för att sadeln blir både obekväm och kall att sitta på när du ska hem, men också för att förlänga dess livslängd. Snö och smältvatten gör att materialet lätt spricker. 

Bar mitts

Sist men inte minst kan vi även rekommendera dig att montera så kallade bar mitts på styret. En sorts överdrag/huva som monteras på styret för att hålla händerna varma. Ett bra alternativ om du föredrar att använda tunnare handskar eller inga alls. 

De allra flest bar mitts är tillverkade av neopren, vilket gör dem 100% vind- och vattentäta. Insidan är oftast försedd med ett varmare material. Det finns bar mitts som kan användas på både raka- och bockstyren. 

Förvaring

Allra helst ska cykeln förvaras inomhus under vinterhalvåret. Har du däremot inget alternativ än att förvara den utomhus, rekommenderar vi dig att använda ett kapell. Bland vårt sortiment hittar du särskilda cykelkapell som enkelt dras över hojen. Något som bidrar till en ökad livslängd. 

Så klär du dig under vintern

När det kommer till kläder gäller det att arbeta enligt lager-på-lager principen. Desto fler minusgrader desto fler plagg. Först och främst bör du använda ett underställ på överkroppen och cykelbyxor på underkroppen. 

Är det kallare än fem minusgrader bör du även använda en tröja av mikrofleece följt av en jacka i softshell material. Vanligtvis klarar man sig dock ganska långt med enbart underställ och en rejäl jacka.

Fördelarna med softshell material är många, men främst är det vattenavstötande och vindtåligt. Utöver detta är det även lite tjockare för att hålla värmen bättre. Idag finns det till och med byxor som är tillverkade av detta material, vilka vi självklart rekommenderar dig att använda. Dessa är också försedd med en flossad insida som gör dem mjuka och värmande. 

Om du drar dig från att använda bar mitts bör du självklart använda ett par tjockare vinterhandskar. Välj gärna ett par i avvikande färger för att göra dig extra synlig i mörkret. På fötterna rekommenderar vi dig att använda ett par vintercykelskor eller också ett par vanliga skor som är lite varmare. 

Skulle det hända att du fortfarande fryser om dina fötter, kan du med fördel komplettera med ett skoöverdrag. Det finns överdrag som passar både cykelskor och vanliga skor. Om möjligt bör du även här välja ett par i avvikande färger. 

Du hittar ännu fler klädtips i vår artikel ”Cykla på vintern – kläderna du vill ha på dig”.

Gör dig vinterredo hos Jarla Cykel

Oavsett om du behöver utrusta dig själv eller din cykel inför vintern, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel. Hos oss hittar du ett stort och brett utbud innehållandes allt du kan tänkas behöva under vintermånaderna.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.