5 tips för dig som ska cykla i fjällen

2022/01/07

Fjällen lockar inte enbart med skidåkning under vinterhalvåret. Det är även en populär destination bland cyklister under sommaren. När man ska cykla i fjällen finns det däremot en hel del saker som är viktiga att tänka på. Här tänkte vi därför dela med oss av fem tips och råd till dig som planerar ett fjälläventyr!

Att tänka på när man ska cykla i fjällen

Som tidigare nämnts finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på när man ska cykla i fjällen. Nedanför har vi därför samlat en handfull tips och råd som hjälper dig att genomföra en lyckad resa:

 

1. Hitta en lämplig destination

 

Det allra första du bör göra är såklart att bestämma vart du ska åka. Några av de populära destinationerna inkluderar däremot:

 

  • Storulvån i Jämtland
  • Ramundberget och Bruksvallarna i Funäsfjällen
  • Kungsleden i Abisko
  • Tänndalen Fjällcykelpark
  • Åsarna i Vemdalen

 

För att bara nämna några…

Vilken destination du bör välja beror bland annat på vilken typ av cykling du är ute efter. Är det downhill, stigcykling på fjället eller landsvägscykling som lockar?

Därutöver kan erfarenhet och färdväg vara bra att väga in. Hur mycket erfarenhet besitter du och hur långt kan du tänka dig att åka?

 

2. Bestäm om du ska campa eller utgå från en och samma plats

 

Något annat som kan vara bra att komma underfund med är ifall du ska campa eller om du ska hyra en stuga. Att campa innebär att du har möjlighet att utforska ännu större områden, men komforten är inte lika hög. Det motsatta gäller om du väljer att hyra en stuga.

 

Väljer du det förstnämnda rekommenderar vi dig att spana in vår tidigare artikel med fem tips för dig som ska cykelcampa.

 

3. Besluta om du ska ta med eller hyra en cykel

 

En del föredrar att ta med sig sin egen cykel till fjällen, medan andra föredrar att hyra en cykel på plats. Fundera på vilket av de två alternativen som passar bäst för dig.

 

Väljer du det förstnämnda rekommenderar vi dig att kolla in vår tidigare artikel med nio tips för dig som ska transportera cykel med bil.

 

4. Gör en packlista

 

Att ge sig iväg på denna typ av äventyr kräver en hel del packning. Se därför till att göra en packlista i god tid innan avfärd. På så sätt är det mindre risk att du glömmer någonting, samtidigt som du har möjlighet att köpa utrustning som du eventuellt saknar.

 

Nedanför har vi samlat några av de saker som är essentiella att ta med på en cykelresa till fjällen:

 

 

5. Sätt upp en plan för dagarna

 

För att få ut det allra mesta av din semester kan det vara bra att sätta upp en plan för dagarna. Framförallt om du ska ägna dig åt landsvägscykling eller stigcykling på fjället. Fundera på hur långt det är rimligt att du hinner på en dag och håll dig till denna plan. Det sista du vill är att cykla vilse på fjällen innan mörkret infaller.

 

Köp din utrustning hos Jarla Cykel 

Hos oss på Jarla Cykel hittar du allt du kan tänkas behöva för din kommande cykelsemester i fjällen. Vi erbjuder ett stort utbud av cyklar, komponenter, personlig utrustning och tillbehör.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.