9 tips när du ska transportera cykel på bil

2020/07/06

Cykel på bil

Semestern kryper för de flesta allt närmare. En tid då allt fler väljer att ta med sig cykeln till landstället, campingen eller cykelsemestern som tar sin start på annan ort. Därav tänkte vi dela med oss av nio tips till dig som ska transportera sin cykel på bilen!


Så får du med dig cykeln på ett säkert sätt

Att lasta cykeln rätt är av största vikt. Dels för att cykeln inte ska komma till skada men också för att inte orsaka en trafikolycka. Nedan delar vi med oss av våra bästa tips för att lasta och transportera din cykel på ett säkert sätt:


1. Undvik cykel i bagageluckan

Först och främst skulle vi vilja avråda dig från att placera och transportera cykeln i bagageluckan. Dels för att utrymmet är begränsat, inte minst under semestrar då utrymmet också får ge plats åt mat, kläder och annan packning.

En annan nackdel med detta är att du oftast blir tvungen att demontera delar av din cykel. Hjulen måste oftast bort samtidigt som styret kan behöva ”vikas ner”. Likaså sadeln.

Något som i sin tur resulterar i att du måste ta med dig ännu mer packning i form av verktyg. Väl framme blir du dessutom tvungen att montera allt igen. Och vid detta tillfälle kan det också vara utmanande att få till alla finjusteringar.

Därutöver löper du en ökad risk för att cykeln och dess komponenter ska ta skada under transporten. Undvik att placera din cykel i bagageluckan!


2. Använd ett cykelställ

Ett bättre alternativ är att använda ett cykelställ. Den allra vanligaste typen av ställ är de som monteras på bilens dragkrok. På så sätt kan du få med dig flertalet cyklar utan att behöva demontera dem. Med andra ord ett enkelt och säkert sätt att transportera din cykel!

Hos oss på Jarla Cykel hittar du flertalet cykelställ från marknadsledande varumärken som Thule. Vi erbjuder ställ med plats för upp till 4 st cyklar. Kolla exempelvis in nedanstående produkter:

Thule Xpress 970 (upp till 2 cyklar)

Thule HangOn 9720 (upp till 3 cyklar)

Thule HangOn 9708 (upp till 4 cyklar)

Saknar du en dragkrok kan vi varmt rekommendera cykelstället Thule Raceway 991 som kan monteras tack vare den patenterade FitDial-tekniken. Denna produkt passar däremot inte alla bilar.


3. Lasta på taket

Ytterligare ett alternativ är att lasta och transportera din cykel på bilens tak. Fördelen med detta är att du enkelt kan komma in och ut ur bilens bagageutrymme under resans gång, vilket är tacksamt om du exempelvis packat med en picknick som ska avnjutas längst vägen.

För att transportera cykeln på ett säkert sätt krävs det att du investerar i ett takräcke med cykelfäste. Vi rekommenderar dig att använda Thule FreeRide 532 eller Thule Outride 561.


4. Lasta inte mer än rekommenderat

På samtliga cykelställ – oavsett om det gäller de som monteras på dragkroken eller på taket – finns det rekommendationer för hur många cyklar och/eller hur tungt du bör lasta. Vi rekommenderar dig att inte överskrida dessa!

Det kan leda till att såväl cykeln som bilen tar skada. Och i allra värsta fall kan det leda till att en cykel ramlar av och orsakar en trafikolycka.

 

5. Var noga med lastsurrningen

Det är av allra största vikt att du spänner fast cykeln ordentligt, så att den inte ramlar av under turen. Något som bäst görs med ett spännremmar i lämplig storlek.

 

6. Ta hänsyn till din cykel 

I samband med att du placerar cykeln på hållaren och ska surra fast den, är det även viktigt att du tar hänsyn till vilken typ av cykel du har. En del cyklar är nämligen känsligare än andra. Exempelvis är en kolfibercykel betydligt känsligare än en aluminiumcykel.


7. Fetta in gängor

Ett annat tips är att fetta in gängor och andra komponenter som riskerar att utsättas för väta. Detta gäller framförallt om du väljer att transportera din cykel på bilens tak.

När du kör i regn är nämligen gängorna extra utsatta för regn och väta, vilket i detta fall får samma effekt som en högtryckstvätt och tränger in överallt. Något som riskerar att leda till att gängorna blir rostiga eller på annat sätt tar skada.

 

8. Överväg att täcka över cykeln

Vill du undvika att cykeln utsätts för regn och väta kan du överväga att täcka över den med lämpligt skyddsöverdrag. Detta är däremot inte att rekommendera om du har placerat cykeln på taket.

 

9. Gör stopp längs vägen

Trots att man spänner fast cykeln ordentligt kan det vara så att några remmarna börjar lossna. Ett bra tips är därför att göra stopp längs vägen för att kontrollera så att cykeln sitter fast ordentligt!


Ta hjälp av Jarla Cykel

Hos oss på Jarla Cykel hittar du ett stort utbud av cykelställ. Vi erbjuder ställ till såväl bilar som husvagnar och husbilar. Utforska vårt sortiment och handla sedan enkelt online, alltid med fri frakt vid köp över 1000 kr samt snabba leveranser inom hela Sverige.

Bor du i Stockholm är du också varmt välkommen att besöka någon av våra butiker. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.

Har du några frågor eller funderingar går det bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, varmt välkommen!