Byta ventil på cykel – så gör du

2021/01/25

Byta ventil cykel

Vi har en tidigare artikel berättat hur du gör för att laga en trasig cykelslang samt redogjort för hur du går tillväga för att byta ut slangen. Det är däremot inte alltid som man är tvungen att ta sig an detta besvär. Kör du slanglöst eller har racerventiler med utbytbara ventilkärnor, kan det räcka med ett ventilbyte!

 

Så byter du ventilkärna på din cykel

Som nämnts inledningsvis är det inte alltid som man behöver ta sig besväret att göra en slangrenovering eller ett slangbyte. Har man racerventiler med utbytbara ventilkärnor, alternativt kör med Tubeless Ready-däck, kan det räcka med att byta ut ventilen.

En stor fördel med att byta ut ventilkärnan är att det är både enklare och billigare än att laga eller byta en hela slangen. För att lyckas med ventilbytet kan du följa nedanstående steg:

 

1. Skruva loss den befintliga kärnan

Först och främst gäller det att skruva loss den befintliga ventilkärnan. Något som enkelt kan göras med hjälp av ett verktyg som är speciellt avsett för ändamålet, alternativt med en liten och behändig tång.

För att lossa på kärnan greppar du den med ventilverktyget eller tången och vrider motsols. Vanligtvis behöver man inte använda allt för mycket kraft för att få loss ventilen.

 

2. Se över dess skick

När du väl har lossat på ventilkärnan är det dags att inspektera den. Kontrollera så att den verkligen har gått sönder. Är den väldigt sned eller har komponenter som inte sitter ordentligt, är detta tecken på att ventilkärnan är trasig och behöver bytas ut.

 

3. Montera den nya ventilkärnan

Nästa steg är att montera den nya ventilkärnan. Något som enkelt görs på samma sätt som den gamla demonterades. Placera kärnan i cylindern och skruva medsols för att fästa den. Här gäller det att vara försiktig så att du inte drar åt för hårt och skadar kärnan, cylindern eller gummit. Med det sagt så bör den inte heller dras åt för löst. Marginalen är hårfin!

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta ventil på din cykel. Behöver du inhandla några lämpliga komponenter och tillbehör för att lyckas med detta, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra Stockholmsbutiker med tillhörande verkstäder. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.

Spana även in vår kunskapsbank där vi varje vecka delar med oss av hjälpsamma köpguider och gör-det-själv guider. Perfekt när du ska inhandla nya produkter eller vill försöka lösa mekandet på egen hand!