Byta styrstam på cykel – så gör du

2020/04/20

Byta styrstam

Vi har tidigare berättat hur du gör för att byta cykelstyre, hur du gör för att byta styrlager samt hur du gör för att byta bromshandtag på din cykel. Nu tänkte vi därför fortsätta på den inslagna vägen och berätta hur du gör för att byta ut styrstammen.

Innehåll

– Då bör styrstammen bytas ut

– Så byter dy styrstam steg-för-steg

Då bör styrstammen bytas ut

Det finns olika lägen då du kan bli tvungen att byta ut styrstammen på din cykel. Dels kan det handla om att den gått sönder på ett eller annat sätt. Kanske har det blivit en spricka i den?

I andra fall kan det vara så att stammen behöver bytas ut eftersom du bytt någon annan komponent på hojen. Möjligtvis en framgaffel eller ett styre.

Med andra ord bör du alltså byta ut din styrstam ifall den gått sönder eller om den inte är kompatibel med en eller flera nya komponenter som du införskaffat.

Så byter du styrstam steg-för-steg

Nu när du har bättre koll på när du kan behöva byta ut styrstammen, tänkte vi redogöra för hur du lyckas med detta i praktiken:

1. Lossa på styret 

Det allra första du måste göra är att ta bort styret från styrstammen. Något som enkelt görs genom at lossa på skruvarna som finns på plattan på styrets framsida.

Demontera styrstam

2. Skruva lös toppbrickan och fästskruvarna

När styret väl är ute ur bilden är det dags att skruva lös styrstammens toppbricka samt de skruvar som finns på sidan och som klämmer om gaffelröret. Något som enkelt görs med en insexnyckel.

3. Montera den nya styrstammen

Nästa steg är att montera den nya styrstammen på samma enkla sätt som den gamla demonterades. Förutsatt att de gamla komponenterna passar och du inte behöver byta styrlager, gaffelrör eller liknande.

För på stammen på gaffelröret och skruva sedan åt skruvarna på sidan och toppen. Se till att finjustera och kontrollera så att allt är rakt och fint innan du skruvat åt dem ordentligt. Gör sedan detsamma med styret och voilá – du har nu bytt styrstam på din cykel!

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att byta styrstam på din cykel. Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder två butiker med tillhörande verkstäder, i vilka du kan få hjälp med bytet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!