Så gör du för att byta styrlager på cykeln

2019/10/28

Byta styrlager cykel

Upplever du att styrförmågan på din cykel har försämrats? Då kan det vara så att du är tvungen att byta styrlager. Men hur lyckas man egentligen med detta? I denna artikel berättar vi mer om hur du gör för att byta styrlager på din cykel.

Innehåll 

– Tecken på att dina styrlager bör bytas ut

– Byta styrlager på cykeln – steg-för-steg

Tecken på att dina styrlager bör bytas ut 

Det finns såklart många tecken som kan tyda på att det är dags att byta ut dina styrlager. Allra vanligast är däremot att man upplever att styrförmågan har börjat bli sämre än tidigare. Det kan exempelvis vara så att den känns trög eller ojämn.

I andra fall kan defekta lager till och med bete sig värre än så. Det kan vara så att du upplever ett ständigt glappande från styret/framgaffeln eller också att den sistnämnda komponenten börjar vibrera i samband med inbromsningar. Kanske hör du också ett klickande/klonkande ljud?

Om du har upplevt något av ovanstående problem är det hög tid att se över dina styrlager.

Byta styrlager på cykeln – steg-för-steg

Så, hur gör man då för att byta ut sina lager? Nedan går vi igenom hur du gör detta på bästa sätt:

1. Ta reda på vilken typ av lager du har 

Först och främst gäller det att ta reda på vilken typ av styrlager som finns på din cykel. Numera finns det nämligen en hel uppsjö av lager på marknaden. Att de dessutom finns i en mängd olika storlekar gör inte heller saken lättare.

Börja med att ta reda på om lagerkåporna sitter på ramens in- eller utsida. Därutöver måste du även mäta tjockleken på gaffelstyrröret samt invändig diameter på toppen och botten av kronröret, d.v.s. ramen.

När du väl har koll på detta är det lättare att införskaffa rätt styrlager.

Har du några frågor eller funderingar kring detta är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Jarla Cykel – vi hjälper gärna till att reda ut vilken typ av lager som passar till din cykel.

2. Se till att du har rätt verktyg

Innan du kan byta ut dina lager bör du kontrollera att du har rätt verktyg för uppgiften. Till skillnad från många andra komponenter kan dessa lager inte bytas ut om du inte har rätt verktyg.

Exakt vilka verktyg som du måste ha till hands beror på vilken typ av lager du har, men vanligtvis gäller det att ha tillgång till:

– Insexnyckel (vanligtvis i storlek 4 eller 5 mm)

– Lagerfett

– Styrlageravtagare

– Gummihammare

– Styrlagerpress

3. Börja med att ta bort framhjulet 

När du väl är redo att sätta igång börjar du med att demontera framhjulet på cykeln. Något som kan behöva göras på olika sätt, beroende på vilken typ av cykel du har.

Har du en skivbroms måste denna exempelvis demonteras innan du kan ta bort framhjulet. Om du å andra sidan har en fälgbroms börjar du med att ta bort hjulet för att därefter nedmontera bromsen från framgaffeln.

4. Demontera styrstammen 

Nästa steg är att ta bort styrstammen. Något som vanligtvis görs med en insexnyckel om 5 mm. Börja med att skruva upp den bult som finns på stammens ovansida, följt av de som bultar som finns på stammens sida (vanligtvis två till antalet).

5. Lossa på framgaffeln 

Ta bort eventuella spacers och dra sedan ut framgaffeln från ramen.

6. Ta lös dina styrlager 

Nästa steg är att ta lös de styrlager som finns på ramens ovan- och undersida. Vanligtvis kan de tas bort för hand, men ibland krävs det en platt skruvmejsel. Tänk dock på att vara mycket försiktig om du tar till mejseln.

Har du ett semi-integrerat lager måste du även demontera de pressade lagren, vilka återfinns inuti ramen. Till detta behövs en styrlageravtagare och gummihammare:

Placera avtagarens smalare del inuti ramen. När den bredare delen expanderar pressar du avtagaren mot lagerskålen. Använd sedan hammaren för att försiktigt knacka på avtagaren. Trä sedan den smalare änden genom ramen för att få ut lagret.

7. Rengör och fetta in

Innan det är dags att sätta in dina nya lager, bör du torka av eventuella fettrester och smuts från ramens ovan- och undersida. Det går bra att använda vanligt hushållspapper eller en trasa. Fetta sedan in ytorna med lagerfett.

8. Sätt in nya lager och montera alla komponenter

Sist men inte minst är det dags att sätta in dina nya styrlager och därefter montera tillbaka alla komponenter, d.v.s. framgaffeln, styrstammen, hjulet och bromsen. Något som görs på samma sätt som de demonterades på.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för när dina styrlager måste bytas ut, samt hur du går tillväga för att lyckas med detta i praktiken. Saknar du däremot den tid eller kunskap som krävs för att byta ut lagren på egen hand, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Förutom att vi erbjuder ett välsorterat utbud av styrlager och andra styrdelar, har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Där kan du såklart få hjälp med både inköp och montering.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor. Varmt välkommen!