Så gör du för att byta cykelstyre

2019/08/21

Byta cykelstyre

Vi har tidigare delat med oss av en djupgående köpguide för cykelstyren. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du gör för att byta ut ditt styre och montera det på din cykel.

Innehåll

– Att tänka på när du ska byta styre

– Byte cykelstyre steg-för-steg

Att tänka på när du ska byta styre

Som vi tidigare benämnt i vår köpguide finns det en del saker som är viktiga att tänka på för att ditt nya styre ska passa på din cykel. Det som är mest essentiellt för att ditt nya styre ska kunna monteras på din nuvarande styrstram är att det har rätt dimensioner. Nedan följer en liten storleksguide över de vanligaste styrstamsdimensionerna:

– 25,4 mm – ett standardmått på de flesta citybikes, mountainbikes och hybridcyklar.

– 26,0 mm – ett ovanligt mått som kan förekomma på vissa äldre landsvägscyklar.

– 31,8 mm – ett standardmått på de flesta landsvägs- och racercyklar av nyare modell.

– 31,8–35,00 mm – ett standardmått finns det tyvärr inte på moderna mountainbikes. På dessa varierar oftast dimensionerna mellan 31,8 mm och 35,00 mm.

Går det att byta från bockstyre till rakt?

Innan vi sätter igång och berättar hur du gör för att byta cykelstyre, tänkte vi reda ut en annan vanligt förekommande fråga:

– Är det möjligt att byta från ett bockstyre till ett rakt?

Det korta svaret på denna fråga är ”ja”, det är fullt möjligt att byta från ett bockstyre till ett rakt. Självfallet går det även att göra tvärtom. Det man då bör tänka på är att man även är tvungen att byta ut broms- och växelreglage.

Byta cykelstyre steg-för-steg

Så, nu när du är medveten om vad som är tänka på när du ska införskaffa dig ett styre, tänkte vi berätta mer om hur du faktiskt byter ut ditt styre steg-för-steg:

1. Ta lös handtagen – Det första steget är såklart att demontera det styre som för närvarande sitter på cykeln. Börja med handtaget för att därefter kunna komma åt broms, växel, lysen och liknande.

Ifall du upplever att dina handtag sitter alldeles för hårt kan du testa att försiktigt bända upp änden med en skruvmejsel. Använd sedan tryckluft för att ”blåsa av” det från styret eller spreja också in vatten med hjälp av en blomspruta. Med hjälp av lite fukt bör friktionen minska.

2. Ta lös växlar, bromsar och lysen – När handtagen väl är ur vägen kan du ge dig på allt det andra som finns på styret, d.v.s. växlar, bromsar, lysen och liknande. Komponenter från olika märken kan såklart behöva demonteras på olika sätt, undersök hur du tar bort dina på bästa sätt.

3. Ta lös bultplattan – Efter ovanstående steg bör det endast vara styret och styrstammen kvar. Lossa därför på de skruvar som sitter i bultplattan och som gör att styret sitter fast i styrstammen:

Demontera styrstam

4. Montera ditt nya styre – När det gamla styret är helt demonterat från cykeln monterar du enkelt ditt nya genom att följa ovanstående steg i bakvänd ordning, d.v.s.:

– Fäst bultplattan.

– Sätt tillbaka växlar, bromsar, lysen, handtag och liknande.

– Klappa dig själv på axeln för att du lyckats byta cykelstyre på egen hand!

Ta hjälp av Jarla Cykel

Oavsett om du är på jakt efter ett nytt cykelstyre eller också önskar hjälp med bytet, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Hos oss kan du välja att inhandla ditt cykelstyre online eller i någon av våra butiker med kombinerade verkstäder, i vilka du också kan få hjälp med bytet.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!