Så gör du för att byta framdrev på cykeln

2019/09/23

Byta framdrev cykel

Vi har tidigare berättat hur du gör för att byta bakdrev på cykeln. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen genom att berätta hur du gör för att byta framdrev.

Innehåll

– Tecken på att du måste byta framdrev

– Så byter du framdrev på din cykel

Tecken på att du måste byta framdrev 

Det kanske vanligaste tecknet på att det är dags att byta drev är slitage. Eftersom drevet används för att få rotation på kedjan innebär det att den över tid kommer att bli sliten.

Vanligtvis märker du av slitageskador genom att kolla på drevet. Har kuggarna ändrat form eller blivit korta? Sådana skador kan också uppdagas ifall du får problem med att kedjan ”hugger till” eller hoppar i samband med att du växlar.

Det kan också vara så att du vill byta drev för att få ett lättare eller tyngre motstånd när du växlar. Om du behöver hjälp med att hitta den produkt som ger dig den bästa upplevelsen kan du vända dig till oss på Jarla Cykel.

Så byter dy framdrev på din cykel

Är det dags att byta ut cykelns främre drev och du gärna vill göra det på egen hand, kan du med fördel använda dig av vår steg-för-stegguide (notera dock att proceduren kan variera något från cykel till cykel):

1. Ta av kedjan

Det första steget är att demontera kedjan. Har du ett kedjelås tar du enkelt bort detta för att lossa på kedjan. I annat fall minskar du dess spänningen genom att lossa på bakhjulets muttrar och skjuta det framåt.

2. Demontera vevpartiet

För att komma åt cykelns främre drev måste du vanligtvis lossa på vevpartiet. Har du ett kedjeskydd måste du ta lös även detta.

3. Ta bort det gamla drevet

När vevpartiet och kedjeskyddet är borttagna är det dags att ta lös det gamla drevet, vilket vanligtvis sitter fast med fyra bultar. Lossa på dessa och fäst det nya drevet på samma sätt.

OBS! Om du byter storlek på drevet är du också tvungen att skaffa en ny kedja i passande längd. Mer information om hur du lyckas med detta finns i vår artikel ”Så gör du för att byta kedja på cykeln”.

4. Montera kedjeskydd och vevparti

När drevet väl är på plats är det dags att sätta tillbaka kedjeskyddet och vevpartiet. Därefter kan du ta cykeln på en provtur för att säkerställa att monteringen blivit lyckad.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du saknar den tid och kunskap som krävs för att byta framdrev på egen hand (eller inte får det att fungera), kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Förutom att vi erbjuder ett stort utbud av framdrev har vi också två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor.

Nedan hittar du ett urval av våra framdrev:

Race Face Narrow Wide

Detta specialutformade drev är försett med varannan tjock kugg. Något som medför att kedjan sitter bättre. Ett perfekt alternativ för dig föredrar tuffare tag längs vägen eller terrängen!

Läs mer om och köp Race Face Narrow Wide.

Specialités Ta Competition

Från franska TA Specialites kommer detta högpresterande framdrev som lämpar sig utmärkt för bancykling. Drevet är tillverkat av aluminium och passar för 1/8” kedjor.

Läs mer om och köp Specialités Ta Competition.

Shimano XT M770 3X9D

Detta framdrev är framtaget av populära Shimano och passar för deras vevparti M770. Med andra ord en perfekt ersättare för din utslitna trotjänare.

Läs mer om och köp Shimano XT MT770 3X9D.

SRAM MTB 33T 2X10

Från SRAM kommer detta nätta drev som lämpar sig utmärkt för mountainbikes. Drevet är tillverkat av aluminium och har 33 taggar. Det kan användas på 2×10 SRAM och Truvativ vevpartier.

Läs mer om och köp SRAM MTB 33T 2X10.