Så gör du för att byta bakdrev på cykeln

2019/05/14

Byta bakdrev cykel

Cyklar är komplexa och består av många komponenter som dessutom får motstå en hel del slitage. En av de delar som inom sinom tid kommer att behöva bytas ut, är bakdrevet. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att byta bakdrev på cykeln samt hur vi på Jarla Cykel kan bistå med hjälp.

Innehåll

– Tecken på att du måste byta bakdrev

– Så byter du bakdrev på din cykel

Tecken på att du måste byta bakdrev

Bakdrevet används för att få rotation på kedjan och därigenom din cykel. Med anledning av detta slits drevet med tiden och det kan därför behöva bytas ut. Slitage är däremot inte den enda anledningen till varför du skulle behöva eller vilja byta ut bakdrevet på din cykel.

Det kan nämligen också vara någonting som blir aktuellt ifall du upplever att din cykel är för tung- eller lättrampad. Upplever du att din cykel är för tung att trampa, kan du byta till ett mindre drev bak. Om du å andra sidan tycker att din cykel är alldeles för lätt att trampa, kan du istället byta till ett större drev bak.

Önskar du hjälp med att hitta det drev som ger dig den bästa upplevelsen? Tveka då inte på att vända dig till oss på Jarla Cykel, vi erbjuder personlig service både via mejl, telefon och i vår butik.

Så byter du bakdrev på din cykel

Om du väl har bestämt dig för att byta bakdrev på din cykel (och gärna vill göra det på egen hand), kan du med fördel följa nedanstående steg som beskriver hur du gör för att byta drev alldeles själv. Notera dock att denna steg-för-stegguide omfattar navväxlade bakhjul. Har du inte en navväxel går det bra att vända sig direkt till oss på Jarla Cykel.

1. Det första du måste göra är att demontera bakhjulet. Något som du enkelt gör genom att lossa på kedjan och därefter muttrarna som håller fast hjulet i ramen.

2. Ta sedan bort eventuella växeldelar.

3. Lossa därefter på låsringen som håller fast drevet med hjälp av en låsringstång eller en liten spårskruvmejsel.

4. Ta sedan bort det gamla drevet och sätt dit det nya.

5. Gör sedan om ovanstående process baklänges för att få allt på plats igen.

6. Sist men inte minst bör du spänna upp kedjan och dra åt allt igen. Om du har bytt till ett mindre drev kan det också vara nödvändigt att korta av kedjan så att det inte är alldeles för slak. Detta kan nämligen göra att kedjan hoppar. Har du istället bytt till ett större drev kan du vara tvungen att byta ut kedjan till en längre modell.

Vänd dig till oss på Jarla Cykel

Där har du det – en komplett steg-för-stegguide om hur du går tillväga för att byta bakdrev på cykeln. Om du behöver inhandla ett nytt bakdrev eller också behöver hjälp med själva bytet, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel!

Vi erbjuder ett stort utbud av bakdrev i olika storlekar. Självfallet från välkända och pålitliga varumärken som Shimano och BLB. En annan stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Här hittar du också vår verkstad som kan hjälpa till med monteringen av ditt nya bakdrev.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!