Trögt cykelstyre – orsak och lösning

2021/10/05

Upplever du att cykelstyret inte fungerar som det ska? Kanske att det är trögt eller svårt att styra? Då har du hamnat helt rätt. Här tänkte vi nämligen berätta mer om vad detta problem kan bero på samt hur du går tillväga för att åtgärda det!

Möjliga orsaker till att cykelstyret är trögt 

Det finns flera potentiella orsaker till varför styret har blivit trögt och svårhanterligt. Allra vanligast är däremot att det föreligger problem med styrlagret. Antingen på grund av att det gått sönder eller också på grund av att det rostat, inte har tillräckligt med fett eller liknande.

Förutom ett defekt styrlager kan problemet härröras till själva monteringen av styret, d.v.s. att du har dragit åt gängorna som finns på styrstammen alldeles för hårt.

Så får du bukt med ett trögt cykelstyre

Så, hur går man då tillväga för att åtgärda det tröga och svårhanterade styret? Nedanför har vi samlat våra bästa tips och råd:

1. Börja med att kontrollera gängorna 

Har du tur beror problemet på att du dragit åt gängorna på styrstammen alldeles för hårt. Börja därför med att lätta på dessa för att kontrollera om så är fallet. Tänk däremot på att inte skruva upp dem alldeles för mycket.

2. Rengör och smörj in styrlagret

Om du inte kan härleda problemet till gängorna, ja då beror det mest troligt på defekta styrlager. Antingen behöver de bara rengöras och fettas in eller också behöver de bytas ut helt och hållet.

Börja med att plocka ut och inspektera lagren för att försöka se vilken åtgärd som är mest lämplig. Är de inte trasiga, utan bara väldigt smutsiga, kan det räcka med en rengöring och infettning. 

3. Byt ut styrlagret

 Är lagren uppenbart trasiga behöver de istället bytas ut. Hur du går tillväga för att lyckas med såväl rengöringen och infettningen som bytet, kan du läsa mer om i vår tidigare artikel där vi berättar hur du gör för att byta styrlager på cykeln.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre förståelse för vad ett trögt cykelstyre kan bero på, samt hur du går tillväga för att få bukt med problemet. Saknar du däremot den tid eller kunskap som krävs för att göra detta på egen hand, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Förutom att vi erbjuder ett välsorterat utbud av styrlager och andra styrdelar, har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Där kan du såklart få hjälp med både inköp och montering.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor. Varmt välkommen!