Så fixar du ett trögt cykellås

2021/01/11

Trögt cykellås

Du slår upp ögonen och upptäcker att du försovit dig, bara för att rusa ut till cykeln och påträffa nästa problem: låset är väldigt trögt att öppna. Känner du igen dig? Det är inte ovanligt att cykellåset kärvar ihop och blir svårt att använda. Vi tänkte därför dela med oss av en rad tips som hjälper dig att få bukt med detta problem!

Vanliga anledningar till att låset tjorvar

Allra först hade vi däremot tänkt reda ut för varför låset kärvar ihop och går trögt. Något som det kan finnas en rad olika anledningar till. Vanligast är däremot att regn, väta och fukt letar sig in i cylindern för att sedan börja rosta. Ett annat vanligt problem är att låset används för sällan och därav börjat kärva ihop.

För att undvika problem som dessa rekommenderar vi dig att försöka skydda låset mot regn, väta och fukt, samt använda det med jämna mellanrum. Även om du inte ska ut och cykla kan det vara bra att öppna och stänga låset då och då. Att rengöra och smörja låset med låsspray är också att föredra!

Skulle det vara så att skadan redan är skedd, d.v.s. att cykellåset börjat bli trögt, kan du prova nedanstående metoder.

 

Tips för att fixa ett trögt cykellås

Nedanför berättar vi mer om hur du får bukt med ett trögt och fastkärvat lås på bästa sätt:

 

1. Spraya in låsspray

Först och främst bör du spraya in låsspray i cylindern.

 

2. För in nyckeln och vicka

När du väl har sprayat cylindern med låsspray är det dags att föra in nyckeln och försiktigt börja vicka. Se till att nyckeln går ända in i låset och försök att vrida om. Fram och tillbaka, fram och tillbaka…

Här är det viktigt att vara tålmodig och inte använda våld. Risken är då stor att nyckeln går av och fastnar inuti cylindern.

 

3. Upprepa vid behov

Har låset kärvat fast ordentligt kan denna process behöva upprepas flera gånger. Dra ut nyckeln, spruta in ännu mer låsspray i cylindern och försök återigen att vrida om nyckeln.

 

Införskaffa ett nytt lås

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att fixa ett trögt cykellås. Ibland är det däremot så att låset är bortom räddning. Om så är fallet för dig, kan du med fördel inhandla ett nytt hos oss på Jarla Cykel!

Vi erbjuder ett stort utbud av säkra cykellås från marknadsledande varumärken som Abus, AXA, Bontrager, Kryptonite och Hiplok. Du hittar både godkända och icke godkända lås. Har du svårt att välja en passande produkt rekommenderar vi dig att läsa vår köpguide för cykellås.

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 och Gustavslundsvägen 175 eller ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.

Bonus! Missa inte vår tidigare artikel där vi berättar hur du gör för att låsa cykeln säkert.