Låsa cykel säkert – så gör du

2020/10/12

Låsa cykel säkert

Så mycket som 69 900 cykelstölder anmäldes under 2019, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). För att minska riskerna att gå samma öde till mötes, kan du med fördel låsa din cykel. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att låsa din cykel på ett säkert och korrekt sätt!

 

Innehåll

– Cykelstölder – ett utbrett problem

– Så låser du cykeln på ett säkert sätt

 

Cykelstölder – ett utbrett problem

Som nämnts inledningsvis anmäldes nästan 70 000 cykelstölder under 2019. En ökning med sex procent i jämförelse med föregående år. Om än siffran är stor så är det faktiska antalet stölder troligtvis betydligt större än så.

Exempelvis visar resultatet från BRÅ:s Nationella trygghetsundersökning att över elva procent av de hushåll som ägde någon cykel rapporterat att de utsatts för en cykelstöld. Något som motsvarar 452 000 hushåll.

Till detta hör att majoriteten av de anmälda stölderna skrivs av direkt, samtidigt som nästan inga brott klaras upp. Någonsin.

För att summera det hela är cykelstölder ett utbrett problem. Blir du själv utsatt för en stöld kan du dessutom vara nästintill säker på att aldrig återfå din cykel igen.

 

Så låser du cykeln på ett säkert sätt

Ett av det allra bästa sättet att förebygga stölder är genom ett lås. Nedanför berättar vi mer om hur du låser din cykel på bästa sätt:

 

1. Införskaffa ett rejält lås

Först och främst skulle vi rekommendera dig att införskaffa ett rejält cykellås. Gärna ett som är testat och godkänt av Svenska stöldskyddsföreningen (SSF). I vår tidigare artikel ”Cykellås – en köpguide”, hittar du våra bästa tips och råd i samband med att du ska införskaffa ett lås.

Nedanför tar vi däremot tillfället i akt att tipsa om några säkra lås som är godkända av SSF:

 

Abus Granit Plus

Granit Plus är ett så kallat bygellås och tillhör en av Abus mest populära produkter. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att det är mycket säkert och tillverkat av specialhärdat stål. Låset har dessutom en unik teknologi som ger extra skydd som slag och stötar.

Läs mer om och köp Abus Granit Plus.

 

Kryptonite kedjelås NY Noose m. hänglås

Detta lås utgörs av en rejäl kätting och ett lika rejält hänglås som ger din cykel ett gediget skydd mot stölder.

Läs mer om och köp Kryptonites kedjelås.

 

Abus Bordo 5700/80

Likt det förstnämnda låset kommer även detta från Abus. Vad som gör det unikt är dels den unika vikbara designen som gör det enkelt att ta med, men även det intelligenta larmet som aktiveras via ett rörelsesensorsystem. Detta är det första vikbara låset i världen som slår larm med en ljudstyrka om hela 100 dB!

Läs mer om och köp Abus Bordo 5700/80.

Du hittar fler produkter bland vårt kompletta utbud av godkända lås.

 

2. Tänk på vart du låser fast din cykel 

När du väl har inhandlat ett lås och är i färd med att använda det, bör du tänka på vart du låser fast din cykel. Det bästa är att låsa fast den på en väl upplyst plats där mycket folk passerar.

Därutöver bör du även se till att föremålet som du låser fast cykeln i är stabilt och inte kan förstöras eller manipuleras.

 

3. Tänk på hur du låser fast din cykel

Även vid de mest välbelysta och folktäta platserna sker det däremot stölder. Det gäller därför att vara väldigt noga med hur du låser fast din cykel. Om din cykel är försedd med ett bakhjulslås (som är fastmonterat på ramen) bör du använda detta.

Därutöver bör du även låsa fast framhjul och ramen i ett fast objekt, antingen med hjälp av ett bygellås, en kätting eller ett vikbart lås.

 

4. Undvik att lämna cykeln ute under natten

Nätterna är såklart en attraktiv tid för tjuvarna att utföra sina brott. I allra största utsträckning bör du därför undvika att lämna cykeln ute under natten!

 

5. Dölj att din cykel är dyr

Detta har inte så mycket att göra med hur du låser fast din cykel, utan är snarare ett generellt tips för att göra din cykel mindre stöldbegärlig. Många gånger letar tjuvarna nämligen efter dyrare cyklar från välkända varumärken. Äger du en sådan cykel kan du således försöka dölja detta genom att tejpa för namnet/varumärket på ramen och andra ställen där det är synligt.

 

6. Överväg att ID-märka din cykel

Likt ovanstående tips har detta ingenting att göra med hur du låser fast din cykel. Det är snarare ett tips som kan öka dina chanser att återfå din cykel om olyckan skulle vara framme. Genom att ID-märka din cykel är det nämligen lättare för exempelvis polisen att identifiera att cykeln är stulen samt hitta dig som är ägare.

 

7. Gör din cykel oattraktiv

Sist men inte minst kan du göra din cykel oattraktiv för tjuvar. Något som du exempelvis kan göra genom att ta lös sadeln (om du har möjlighet till detta) samt ta med dig batteriet om du äger en elcykel. Det sistnämnda bör du alltid göra när du lämnar cykeln en längre stund.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du låser din cykel på ett säkert sätt. Är du i behov av ett nytt lås, kan du med fördel utforska vårt välfyllda utbud av cykellås.

En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till [email protected] eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!