Hur monterar man ett cykelstöd?

2019/03/26

Cykelstöd

Att kunna parkera sin cykel på ett stabilt och säkert sätt bör vara av högsta prioritet hos samtliga cykelägare. För att göra detta krävs det att man har ett bra stöd som dessutom är korrekt monterat. Men hur monterar man egentligen ett cykelstöd? I denna artikel ger vi dig svaret.

Innehåll

– Olika typer av cykelstöd och hur du monterar dem

– Övriga saker att tänka på vid montering

 

Olika typer av cykelstöd och hur du monterar dem

Precis som de allra flesta cykeldelar och komponenter så finns det en mängd olika typer av cykelstöd. Förutom att utseendet skiljer sig åt så kan även stödens placering variera. Som exempel så finns det dem som placeras och monteras på ramens bakre del (bakmonterade stöd) respektive dem som monteras i närheten av cykelns främre drev (centrummonterade stöd).

Det första du bör tänka på när du ska inhandla och montera ett nytt cykelstöd är alltså dess placering. Vilket av dessa alternativ är bäst för just din cykel? Ett bak- eller centrummonterat stöd?

Om din cykel lämpar sig bäst för ett centrummonterat stöd så bör det finnas en tillägnad hålighet i ramen för detta, strax bakom det främre drevet/vevpartiet. För att installera ett centrummonterat stöd så för du enkelt igenom den medföljande bulten genom ramen, det eventuella ESGE-fästet och stödet, varpå du fixerar det med hjälp av en mutter.

Läs också: Cykelstöd – en köpguide

Saknar du däremot tillräckligt med utrymme för att få plats med ett centrummonterat stöd, rekommenderar vi istället en bakmonterad variant. Bland dessa finns det både modellspecifika alternativ som fästes direkt i ramen, men också universella alternativ som fästes med hjälp av en snabbkoppling.

Det sistnämnda alternativet består allt som oftast av en hylsa som placeras över ramens bakre del, i närheten av axeln, varpå det fixeras genom skruvarna som återfinns på hylsan. Var noga med att dra åt skruvarna så att stödet inte förflyttar sig.

Övriga saker att tänka på vid montering

Något du också bör tänka på vid inköp och monteringen är att välja ett cykelstöd som har rätt längd för din hjulstorlek. För att slippa tänka så mycket på detta, kan du med fördel investera i ett justerbart stöd.

Utöver detta så bör du även säkerställa att inga vajrar och/eller bromsslangar kommer i kläm. Var även noga med att testa så att allt fungerar som det ska innan du beger dig ut på första cykelturen.

Ta hjälp av Jarla Cykel 

Oavsett om du endast behöver hjälp med att hitta ett stöd som är bäst lämpat för din cykel eller också önskar hjälp med monteringen, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Vi erbjuder ett stort utbud av praktiska stöd från välkända varumärken.  En annan fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i fysisk butik i Stockholm, där vi också har en verkstad.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.sevid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!