Cykelstöd – en köpguide

2019/01/10

Cykelstöd

Är du på jakt efter ett nytt cykelstöd, men är osäker på vilket stöd som passar din cykel? Eller kanske är du osäker på vad man ska tänka på när man ska investera i ett nytt cykelstöd? 

Oavsett vilket så har du kommit helt rätt. På Jarla Cykel hittar du nämligen ett stort utbud av stöd, och i denna artikel tänkte vi även dela med oss av våra bästa tips och råd som underlättar ditt köp.

Innehåll

– Varför bör man köpa ett cykelstöd?
– Olika typer av cykelstöd
– Vilket stöd passar min cykel?

Varför bör man köpa ett cykelstöd?

Ifall du köper en ny standardcykel, eller citybike, så brukar det i de flesta fallen redan finnas ett stöd monterat. Om du däremot köper en mountainbike, hybrid- eller landsvägscykel, kan det hända att det inte finns något stöd. Men varför bör man då köpa ett cykelstöd?

Framförallt så handlar det om bekvämlighet – att slippa leta efter ett cykelställ eller luta cykeln mot något varenda gång man ska parkera cykeln. Det kan dock även handla om mer praktiska skäl, att man transporterar tunga föremål på cykeln och är i behov av ett stöd för att enkelt kunna lasta av cykeln. 

Olika typer av cykelstöd

När det kommer till cykelstöd så finns det framförallt två olika typer: sidostöd och dubbelstöd. 

Sidostöd

Det allra vanligaste stödet är det klassiska sidostödet, vilket du fäster bakom vevhuset “mitt på ramen” och fäller ner åt ena sidan. På så sätt har båda hjulen ständig kontakt med marken och stödet hjälper till att hålla den upprätt.

Finns det inte plats att mittmontera ett sidostöd finns det stöd som brukar benämnas som bakgaffelmonterade eller bakaxelmonterade cykelstöd, med anledning av stället de monteras på, bak på ramen vid bakhjulet.

Dubbelstöd

Den andra typen av stöd är ett så kallat dubbelstöd som vanligtvis monteras i ramens centrum bakom vevhuset. Detta stödet har två ben som fälls ner med ett på vardera sida av cykeln. Detta medför att cykeln står rakt vilket är bra om man ska lasta cykeln.

Vilket stöd passar min cykel?

En av de vanligaste frågorna vi får från våra kunder är “vilket stöd passar min cykel?”.

Detta är en bra fråga som dock saknar ett definitivt svar eftersom det kan variera från cykel till cykel. Rent generellt sett så passar ett bakmonterat stöd oftast hybridcyklar, mountainbikes (MTB) och racercyklar. Tänk dock på att vara försiktig vid monteringen så att du inte skadar några vajrar eller liknande samt att om du cyklar i skogen så kan ett stöd skramla och slå, vara i vägen och i längden skada din cykel.

När det kommer till standardcyklar, eller citybikes, så kan dessa med fördel förses med ett centrummonterat, sidostöd eller dubbelstöd. 

Som tur är så finns det idag gott om justerbara stöd som passar de flesta typer av cyklar – oavsett storlek eller modell.

Köp ditt stöd hos Jarla Cykel

Som vi nämnde tidigare i denna artikel så erbjuder vi på Jarla Cykel ett stort utbud av cykelstöd, vilket gör att du enkelt kan hitta ett som passar just dig, din cykel och dina behov. Oavsett krav på utseende, funktion eller budget.

En stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm, där vi erbjuder ett ännu större sortiment av stöd. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!