Byta frihjulsnav på cykel – så gör du

2020/04/14

Byta frihjulsnav på cykel

Det finns många komponenter som kan behöva bytas på en cykel, varav frihjulsnavet är en av dem. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om hur du går tillväga för att byta frihjulsnav på din cykel.

Men först – vad är ett frihjulsnav?

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att byta ut frihjulsnavet på din cykel, tänkte vi börja med att reda ut för vad det är för typ av komponent, samt vad den har för funktion.

Frihjulsnav, eller frihjulsbody som den också kan kallas, är den del som sitter på cykelns bakhjul och som kassetten fäster på. Det är även denna komponent som gör att du kan rulla framåt utan att pedalerna rör sig framåt.

Givetvis finns det olika typer av frihjulsbodys beroende på vilken cykel du har. Som tur är så bytes de alla ut på ett liknande sätt.

Så byter du frihjulsnav steg-för-steg

Nu när du har bättre koll på vad ett frihjulsnav är och vad den har för funktion, tänkte vi redogöra för hur du byter ut den på bästa sätt. Nedan följer därför en komplett steg-för-stegguide:

1. Börja med att lossa på bakhjulet

Det allra första du måste göra är att lossa bakhjulet från cykeln. För att lära dig mer om hur du lyckas med detta, kan du med fördel läsa vår tidigare artikel ”Så gör du för att byta bakhjul på cykeln”.

2. Demontera kassetten 

När både bakhjulet och navaxeln är demonterade, är det dags att även lossa på kassetten. Något som enklast görs med hjälp av en kassettavdragare.

Håll i kassetten med den del av verktyget som har en kedja och vrid samtidigt på låsringen med det andra verktyget. När låsringen väl lossnat kan du enkelt dra bort kassetten.

3. Ta bort frihjulsnavet

Nästa steg är något svårare. Här gäller det att lossa på frihjulsnavet. För att göra på detta så måste du först och främst lossa på alla de muttrar som finns på motsatt sida av hjulet. Här är det till stor hjälp om du har möjlighet att fästa frihjulsnavet i ett skruvstäd.

När du väl har lossat på muttrarna och kullagren på motsatt sida av frihjulsnavet, kan du dra hjulet uppåt för att lossa på den axel som håller ihop allt. Ta sedan ur kullagren från den sida där navet frihjulsbodyn sitter.

För att lossa på frihjulsnavet använder du dig av en insexnyckel. Kontrollera vilken storlek som passar just din cykel.

4. Montera det nya navet

Sist men inte minst är det dags att montera det nya frihjulsnavet på samma sätt som du demonterade det gamla. Fortsätt därefter med att montera tillbaks resterande komponenter och slutligen bakhjulet på cykeln.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du gör för att byta frihjulsnav på din cykel. Saknar du däremot den tid eller kunskap som krävs för detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel.

Vi har två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm, dit du är varmt välkommen vid alla typer av cykelrelaterade ärenden. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.

Vid eventuella frågor eller funderingar går det också bra att ringa oss på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se. Varmt välkommen till oss på Jarla Cykel – en riktig cykelbutik sedan 1944!