Så gör du för at byta bakhjul på cykeln

2019/02/22

Byta bakhjul cykel

Då och då händer det att man blir tvungen att byta bakhjul på sin cykel. Något som kan vara mycket krångligt med tanke på att man måste handskas med bland annat växelsystemet. I denna artikel tänkte vi därför reda ut för hur du gör för att byta bakhjul på din cykel.

Byta bakhjul på cykel – steg-försteg

1. Ta reda på växelsystem, infästning och broms – För att veta hur du ska demontera ditt bakhjul måste du först ta reda på vilket växelsystem, vilken typ av infästning och vilken typ av broms som finns på din cykel.

När det kommer till växelsystem så finns det två olika typer som används. Dessa är:

– Utanpåliggande växlar
– Navväxlar

Det förstnämnda alternativet är exempelvis vanligt förekommande på mountainbikes och hybridcyklar medan navväxlar är vanligare på citybikes. Med det sagt så finns det dock även citybikes som är försedda med utanpåliggande växlar. Det som kännetecknar dessa är reglaget, vilket sticker ner från navet.

När det kommer till infästningen så finns det tre olika typer som används. Dessa är:

– Mutter
– Snabbkoppling
– Thru axel

De cyklar som är försedda med en navväxel använder med största sannolikhet en mutter som infästning. Snabbkopplingar och thru axlar är vanligare på hybridcyklar, mountainbikes och racercyklar.

När det kommer till bromssystem så finns det tre olika typer som används. Dessa är:

– Fotbroms
– Fälgbroms
– Skivbroms

Hur du identifierar dessa har du troligtvis redan koll på. För säkerhets skull så har cyklar med fälgbromsar små klossar nära fälgen. Så kallade bromsklossar. De cyklar som är försedda med en skivbroms är utrustade med en skiva som finns i närheten av navet. Fotbromsar saknar dessa och kännetecknas istället av att man bromsar genom att föra pedalerna/vevpartiet bakåt.

2. Demontera respektive del – När du väl har identifierat vilka komponenter som finns på just din cykel, är det dags att demontera dessa. Om din cykel är försedd med en navväxel finns det en växelklocka som sitter utanpå ramen, intill navet. Denna måste plockas bort. Om inte detta finns så är det istället en vajer som måste hakas bort för att kunna ta lös hjulet.

Om din cykel är utrustad med en mutter som infästning använder du en passande skiftnyckel för att få bort denna. Snabbfästningar och thru axlar kan enkelt tas bort utan verktyg. Det räcker med att snurra dem moturs.

Sist men inte minst kommer vi till bromsen. Om din cykel är försedd med en fotbroms så finns det en bromsarm som måste tas bort. Denna sitter vanligtvis fast i en skruv i ramen. Har du å andra sidan en fälgbroms måste du lätta på spänningen för att däcket ska kunna passera genom bromsen. På skivbromsar behöver man inte göra någonting.

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du är i behov av ett nytt hjul, växelsystem, infästning eller bromssystem, kan du med fördel inhandla det hos oss på Jarla Cykel. En stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.

Önskar du dessutom hjälp med däckbytet så hjälper vi dig gärna i butiken. Vår kunniga personal ser till att snabbt byta ut däcket – så att du är ute på vägarna inom nolltid!