Stänkskydd cykel: hjälper dig i alla väder

2023/09/18

stänkskydd cykel

Ett stänkskydd, även kallad stänkskärm, är ett måste för dig och din cykel, speciellt om det regnar och är blött ute. Ett stänkskydd skyddar dig mot lera, regn och grus så att du inte blir blöt och smutsig när du cyklar.

Renare och torrare cykeltur 

Cykling är ett perfekt transportmedel för dig som snabbt och effektivt vill ta dig från A till B. Det är även ett mycket trevligt sätt att utforska naturen på, speciellt om det är fint väder. Men som vi alla vet kan väderförhållandena svänga snabbt och gå från sol till regn relativt fort. Om det har regnat och vägarna är blöta och leriga, eller om det börjar regna, är det därför viktigt att ha ett stänkskydd på cykeln. Detta för att undvika att vatten, lera och smuts stänker upp på dig när du cyklar, men även för att skydda cykeln.  

Förläng cykelns livslängd

För att skydda cykeln mot extra slitage och onödiga reparationer är stänkskydd viktigt. Om det kommer in vatten, smuts och grus bland känsliga cykeldelar, så som i växelkomponenter, bromsar eller i kedjan, finns det risk för korrosion vilket i slutändan förkortar cykelns livslängd.  

Guide till rätt val av stänkskydd  

Det finns en mängd olika alternativ att välja mellan när det gäller stänkskydd för cyklar, precis som med många andra cykeltillbehör. Stänkskydden varierar i storlek och komplexitet, och det är viktigt att välja det som passar din cykel och ditt användningsområde bäst.  

Det finns enklare stänkskydd som fokuserar på att skydda en del av bakhjulet från stänk, men det finns även mer avancerade stänkskydd för maximalt skydd för dig och din cykel. Dessa stänkskydd monteras på både fram- och bakhjulet och täcker större delar av hjulen. Det kan även vara värt att investera i en skärmbreddare som monteras på bakgaffeln för extra skydd. Hos oss på Jarla Cykel kan du välja mellan fastmonterade skärmar och löstagbara skärmar. Bland sortimentet finner du märken som SKS, Cavo, Connect, Spectra, Zéfal med flera.  

Vad ska jag tänka på vid val av stänkskydd till min cykel?

När du väljer stänkskydd är det viktigt att överväga ditt specifika användningsområde. Om du planerar att cykla i lerig terräng bör du definitivt välja ett stänkskydd med omfattande skydd. Eller om din dagliga pendling till jobbet är din huvudsakliga cykelanvändning och du vill undvika att börja arbetsdagen smutsig och blöt, kan det vara klokt att investera i ett stänkskydd som ger maximalt skydd.  

Välj cykelskärm utifrån cykeltyp och hjuldiameter

Utseendet på cykelskärmar kan variera betydligt beroende på cykeltyp. Ett stänkskydd som är anpassat för en mountainbike kan till exempel skilja sig avsevärt från ett som är avsett för en vanlig standardcykel. Med andra ord är det viktigt att kolla upp vilka cykelmodeller stänkskyddet är kompatibelt med innan du bestämmer dig för att köpa det. Dessutom är det avgörande att stänkskyddet är anpassat efter hjuldiametern, så se till att du väljer rätt storlek för just dina hjul.  

Hur monterar jag stänkskyddet på cykeln? 

Monteringen av stänkskydden på din cykel är en enkel process. Oavsett vilket stänkskydd du väljer kommer en detaljerad monteringsmanual med i paketet, som steg för steg vägleder dig genom installationen. Om du mot förmodan skulle stöta på svårigheter under monteringen, finns det hjälp att få. Du är mer än välkommen att besöka några av våra butiker, där våra experter gärna hjälper dig att montera stänkskyddet korrekt på plats.