Rostiga bromsskivor på cykel – orsak och lösning

2022/01/12

Rostiga bromsskivor kan leda till att bromsverkan försämras och att bromsbeläggen slits ut fortare. Här tänkte vi därför berätta mer om varför bromsskivorna vanligtvis börjar rosta (så att du kan undvika dessa problem) samt hur du gör för att avlägsna rosten.

Vanliga orsaker till att bromsskivorna börjar rosta

Det finns många potentiella orsaker till varför bromsskivorna på din cykel börjar att rosta. En av de vanligaste orsakerna är däremot att skivorna utsätts för fukt och väta under en längre tid. Något som exempelvis är vanligt om man låter cykeln stå ute under längre perioder.

En annan vanlig orsak till att skivorna börjar rosta är att det fastnat stora mängder smuts, fett och olja som inte tagits bort.

För att undvika rost på bromsskivorna bör du därför vara noggrann med hur du förvarar din cykel samt rengöra den med jämna mellanrum!

 

Så gör du för att avlägsna rost från bromsskivorna

Har olyckan redan varit framme, d.v.s. att bromsskivorna redan har börjat rosta, rekommenderar vi dig att plocka bort dem från cykeln och gå över dem med ett finkornigt sandpapper.

Innan du gör detta bör du däremot rengöra dem med Muc-Offs Brake Cleaner, ett rengöringsmedel som är särskilt framtaget för att användas på skivbromsar. Rengör du inte bromsskivorna innan du behandlar dem med sandpappret finns det en stor chans att det finns kvar smuts och grus som kommer att förstöra skivorna.

Notera däremot att det inte finns någon garanti för att rosten ska försvinna. Är angreppet alldeles för omfattande kommer du att vara tvungen att byta ut skivorna.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Har du testat ovanstående tips utan framgång? Då kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av bromsskivor och andra komponenter.  Dessutom har vi två butiker med tillhörande verkstäder i Stockholm. Där kan du dels handla produkter men också få hjälp med att montera dem.

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar.