Ringklocka till cykeln – en köpguide

2019/01/10

Ringklocka cykel

Funderar du på att investera i en ny ringklocka till cykeln, men är osäker på vilka regler som gäller? Då har du kommit helt rätt. Inte nog med att vi på Jarla Cykel erbjuder ett brett sortiment av ringklockor, vi tänkte även i denna artikel dela med oss av nyttig information som underlättar ditt köp.

Innehåll

• Vad säger lagen?
• Ringklockor med olika ljud och utseenden
• Ringklockor med olika fästen
• Hur man bör använda ringklockan 

Vad säger lagen?

Att du som cyklist ska kunna varna dina medtrafikanter är inte bara sunt förnuft utan även ett lagkrav. Men vad säger egentligen lagen?

Enligt Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2010:144) så måste alla cyklar vara utrustade med en ringklocka. Det finns däremot inga krav på hur den ska se ut eller låta, vilket underlättar för dig som cyklist. Det enda du behöver fokusera på är alltså att införskaffa en ringklocka som tilltalar dig utseendemässigt och ljudmässigt.

Ringklockor med olika ljud och utseenden

Som du troligtvis är medveten om så har olika ringklockor olika ljud. Det finns både klockor som har ett mer diskret ljud, samt de med ett väldigt högt ljud. Eftersom det inte finns några lagkrav för hur ringklockorna ska låta så bör du därför välja en som har ett ljud som tilltalar dig och dina behov. 

Idag finns det också ett väldigt stort utbud av ringklockor med olika utseenden, vilket gör att du enkelt kan hitta en klocka som passar din stil och cykel. Det finns exempelvis mindre och stilrena klockor, ofta tillverkade i stål eller mässing, som är väldigt populära bland lite mer inbitna och nördiga cyklister och hittas ofta på en fixie eller annan ”urban modecykel”. De passar dock även utmärkt på vanliga standardcyklar och kan enkelt få en tråkig cykel att se lite roligare ut.

Något som också blivit väldigt populärt på senare år är klockor som är anpassade till barncyklar. Dessa klockor har vanligtvis roliga motiv, vilket också gör att barnen vill lära sig att använda sin ringklocka. 

Ringklockor med olika fästen

De allra flesta ringklockorna fästs på cykelstyret, bredvid något av handtagen. Det finns dock klockor med andra fästen som möjliggör montering på bland annat styrstammen. Något som passar utmärkt ifall du vill dölja din ringklocka så mycket som möjligt.

Hur man bör använda ringklockan

Avslutningsvis så skulle vi vilja dela med oss av lite tips och råd om hur man bör använda sin ringklocka. Som de flesta är medvetna om så är det idag många fotgängare och medtrafikanter som är uppkopplade till mobilen och lyssnar på musik.

Något som gör att de kan vara ovaksamma på sin omgivning. Se därför till att börja använda din ringklocka i god tid innan du planerar en omkörning eller om någon är i vägen. Detta gäller oavsett ifall de lyssnar på musik eller inte.

Köp din ringklocka hos Jarla Cykel

Som vi nämnde i början av denna artikel så erbjuder vi på Jarla Cykel ett brett sortiment av ringklockor till cyklar. I vårt sortiment hittar du både mindre och stilrena klockor, klockor med roliga motiv som passar barn, samt klockor med olika fästen. 

En stor fördel med att handla hos oss på Jarla Cykel är att vi finns både online och i butik i Stockholm, där vi erbjuder ett ännu större sortiment av klockor. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!