Laga tubeless däck – så gör du

2021/01/18

Laga tubeless däck

Under de senaste åren har s.k. tubeless däck vuxit i popularitet. Men vad händer egentligen när däcken, som saknar någon slang, går sönder och behöver lagas? Det tänkte vi berätta mer om i denna artikel.

 

Innehåll 

– Kort om slanglösa däck

– Så lagar du tubeless däck

– Ta hjälp av Jarla Cykel

 

Kort om slanglösa däck

Det är troligtvis många där ute som inte hört talas om tubeless däck tidigare eller åtminstone saknar kännedom om vad det faktiskt innebär. Därför tänkte vi börja med att reda ut för vilka egenskaper som kännetecknar de slanglösa däcken.

Precis som namnet antyder, och som vi påpekat här ovanför, saknar dessa däck en innerslang. Istället är de fyllda med en speciell tätningsvätska. Det är också detta som gör dem så unika. Men varför vill man då använda tubeless däck? Är det bara en cool gimmick eller fyller de någon funktion?

Faktum är att det finns många fördelar med att skippa slangen. Dels minskar det risken för punkteringar, samtidigt som både komforten och greppet ökar. Därutöver minskar friktionen vilket i sin tur leder till att farten ökar!

 

Så lagar du tubeless däck 

Trots att risken för punkteringar och skador minskar när du använder dig av ett slanglöst däck, betyder det inte att olyckan aldrig kan vara framme. Så, hur gör man då för att laga tubeless däck om man har fått en punktering? Genom att följa nedanstående steg:

 

1. Lokalisera hålet

Det allra första du måste göra är att leta upp hålet. Något som vanligtvis är enklare än på ett traditionellt cykeldäck. Detta eftersom det vanligtvis läker ut tätningsvätska från hålet.

 

2. Ta fram reparationskittet

När du väl har lokaliserat hålet är det dags att plocka fram dit reparationskit. Vi rekommenderar dig att använda Blackburns lagningskit för tubeless däck.

 

3. Tryck ner lagningslappen

Nästa steg är att trycka ner verktyget och en av de medföljande lagningslapparna i hålet.

 

4. Dra ut verktyget 

När lappen väl är applicerad drar du enkelt ur verktyget.

 

5. Pumpa däcket

Sist men inte minst pumpar du upp däcket igen.

I nedanstående video visar Blackburn själva hur enkelt det är att använda deras praktiska reparationskit:

 

Andra lösningar

Ett annat alternativ är att använda sig av Vittorias Pit Stop Road Racing Kit, vilket lagar däcket med hjälp av flaskans latexskum samt pumpar upp det med hjälp av butangas. En lagning håller tätt i upp till tre månader.

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på vad tubeless däck är samt hur du går tillväga för att laga dessa när du råkat ut för en punktering. Vill du inhandla slanglösa däck eller reparationskit, kan du med fördel göra det hos oss på Jarla Cykel.

En stor fördel med att handla hos oss är att vi finns både online samt i fysiska butiker i Stockholm. Utforska vårt kompletta utbud inom däck och slang eller besök någon av våra butiker på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175.

Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att ringa oss direkt på 08 – 20 06 76 eller ett mejl till info@jarlacykel.se.