Justera styrlager på cykel – så gör du

2020/06/15

Justera styrlager cykel

Styrlagret är en av cykelns viktigaste komponenter. Den hjälper dig nämligen att kontrollera cykelns styrförmåga. Ett trasigt eller bristfälligt lager kan resultera i allvarliga skador. För att undvika detta kan du justera styrlagret, vilket vi hade tänkt berätta mer om hur du lyckas med.

 

Innehåll

– Därför är det viktigt att justera styrlagret

– Så justerar du cykelns styrlager

 

Därför är det viktigt att justera styrlagret

Som tidigare nämnts är styrlagret en av cykelns viktigaste komponenter. Eller åtminstone det viktigaste lagret. Det är nämligen det som säkerställer att du kan vrida styret så som du behagar.

Om detta inte är möjligt så kan allvarliga skador uppstå. Bristfällig kontroll kan resultera i att du inte kan styra dit du vill och därav krascha rejält. Något som man såklart vill undvika till varje pris!

För att förlänga lagrets livslängd och säkerställa bästa möjliga funktion, gäller det att du kontinuerligt justerar styrlagret. Så, hur lyckas man då med detta? Fortsätt läsa så ger vi dig svaret.

Så justerar du cykelns styrlager

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att justera lagret, tänkte vi redogör för när du bör göra detta. Ett av de vanligaste tecknen på detta är att lagret glappar och ger ifrån sig ett kluckande ljud. Om du upplever liknande problem på din hoj, kan du med fördel följa nedanstående steg:

1. Lossa på styrstammens skruvar

Det allra första du måste göra är att lossa på de skruvar som finns på styrstammens sida. Något som enkelt görs med hjälp av en insexnyckel, vanligtvis i storleken 5mm. När du väl har gjort detta kan du även lossa på skruven som finns på styrstammens ovansida.

2. Försök lokalisera glappet

Efter att du väl lossat på skruvarna är det dags att försöka lokalisera glappet. Något som du enklast gör genom att nypa åt den övre styrlagerskålen och därefter använda frambromsen, samtidigt som du rör/skakar cykeln fram och tillbaka.

Om det är styrlagret som ställer till med problem bör du nu känna detta med den hand och de fingrar som du håller i lagerskålen med.

3. Justera lagret och dra åt skruvarna

Nästa steg är att justera lagret och samtidigt dra åt skruvarna, så att glappet försvinner. Ett moment som kan vara utmanande. Inte minst om man aldrig har gjort det tidigare. Ett tips är att arbeta lugnt och metodiskt. Dra stegvis åt skruven på styrstammens ovansida och håll lagret på plats till dess att glappet försvinner.

När glappet väl är borta bör du kontrollera att styret går lätt att vrida åt alla håll. Om så är fallet kan du dra åt resten av skruvarna och ge dig ut på vägarna igen!

Ta hjälp av Jarla Cykel

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du går tillväga för att justera styrlagret på din cykel. Önskar du däremot hjälp med detta, kan du med fördel vända dig till oss på Jarla Cykel. Vi har nämligen två cykelbutiker med tillhörande verkstäder i Stockholm!

Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175. Det går också bra att kontakta oss på telefon 08 – 20 06 76 eller skicka ett mejl till info@jarlacykel.se, vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen.