Håll tjuven borta

LÅS DIN CYKEL RÄTT! 

Att det stjäls cyklar har väl knappast undgått någon, närmare 75 000 st per år i Sverige, jämför gärna med 90-talet då 100000 vallen spräcktes med råge varje år. Av dessa stölder sker ungefär 7500 st i Stockholm med närkommuner, detta låter kanske som att vi bor i den största rövarkulan av alla. Så är det inte riktigt om vi ser till att ungefär 15% av Sveriges befolkning bor här men bara 10% av stölderna sker här. 


Många tror att vi som cykelaffär jublar åt cykelstölderna för att vi på så sätt skulle få sälja fler cyklar. Självklart får vi ibland sälja både en andra och tredje cykel till en och samma person. Men vi ser ändå detta som en liten mängd jämfört med alla som inte vågar eller orkar köpa en cykel på grund av stöldrisken. Vi som butik jobbar aktivt för minska cykelstölderna dels genom att bara sälja kvalitetslås men framför allt genom att undervisa Er i tekniken att låsa cykeln rätt. 

Vilka cyklar är de som blir stulna? Det spelar inte så stor roll om du har en fräck MTB eller gammal rishög, låser du inte fast cykeln kommer den förr eller senare att bli stulen. De cyklar som stjäls är De som går att att stjäla, med andra ord de som inte blir fastlåsta i ett fast föremål med ett riktigt bra lås.

Kanske tillhör du en av dem som blivit bestulen på en eller flera cyklar. Vi beklagar detta men handen på hjärtat hur har dessa cyklar varit låsta. Kanske var du nöjd att det fanns ett godkänt lås monterat vid bakhjulet, eller så hade du kanske kompletterat låset med en wire för att låsa fast cykeln. du kanske till och med låst fast cykeln med ett bygellås i ett föremål. Som du då märkt är inte detta alltid tillräckligt för att få behålla cykeln utan det krävs att man dels har ett riktigt bra lås samt att man utnyttjar det rätt. 

Det viktigaste när det gäller att låsa cykeln rätt är att välja ett riktigt bra lås, självklart så är det som så mycket annat, att bättre produkter kostar mer än de som är sämre. Ett riktigt bra lås kostar från 600 kronor och uppåt och även här har priset en koppling till kvalitén. Sen gäller det att välja ett stabilt föremål att förankra cykeln med låset i. Undvik allt för klena stolpar eller stolpar som är för låga eller där man kan skruva av skyltar eller liknande. När du använder ett bygellås så gäller det att minimera utrymmet inuti bygeln, då ett bygellås alltid är svagare för påverkan inifrån och utåt än tvärtom. Om man fyller utrymmet i bygellåset så ger man inte Ville Klåfinger någon chans att få fäste med sina brytverktyg. 

Vi arbetar med tyska ABUS och Amerikanska Kryptonite som har lås av högsta kvalitet.