Ska man välja elcykel eller vanlig cykel?

2020/10/19

Elcykel eller vanlig cykel?

Elcyklar har under de senaste åren blivit ett allt populärare val bland konsumenter. Något som i sin tur har medfört att många som är i färd med att köpa en ny cykel funderar på om de ska välja en elcykel eller en gammal hederlig cykel. I denna artikel tänkte vi därför försöka guida dig till rätt val!

 

Frågeställningar för att hitta rätt typ av cykel

Huruvida du ska välja en typ av cykel framför en annan är svårt att ge ett generellt svar på. För att hitta det bästa alternativet för just dig och avgöra huruvida du ska välja en elcykel eller en vanlig cykel, rekommenderar vi dig att fundera över följande:

 

1. Hur ofta cyklar du?

Det allra första du bör fundera över är hur ofta du använder din cykel. Använder du den dagligen kan det vara värt att satsa på en elcykel. Om du däremot ger dig ut på vägarna bara ett fåtal gånger om året, är det troligtvis inte värt de extra tusenlapparna som det kostar dig. Med andra ord kan det då vara en bättre idé att satsa på en gammal hederlig cykel!

 

2. I vilka situationer använder du cykeln?  

Förutom frekvens bör du även ta situationerna i beaktning. När cyklar du?

Är det huvudsakligen till och från jobbet, skjutsar du barnen till och från förskolan, används den för att motionera eller när du ska inhandla matvaror? Kanske är det en kombination av flera situationer.

För en del kan det vara värt att satsa på en elcykel även fast man ”enbart” cyklar till jobbet någon gång då och då. Det är helt enkelt värt att få en extra skjuts på morgonen samt för att inte komma fram svettig till jobbet.

Andra kan argumentera tvärtom. Varför ska jag satsa på en elcykel om jag endast använder cykeln till jobbet några gånger per år?

Här finns det såklart inga rätt eller fel. Det är upp till dig att avgöra. Fundera därför på när du kan tänkas använda din cykel och vilket av alternativen som bäst uppfyller dina behov i samband med detta.

 

3. Hur ser terrängen och färdvägen ut?

När du nu börjar få lite större klarhet i hur ofta du cyklar och när du gör det, kan du även fundera över hur terrängen och färdvägen ser ut under dessa turer. Är det plant större delar av vägen eller finns det många och långa uppförsbackar?

Finns det många och långa uppförsbackar kan det vara skönt, eller rent av nödvändigt, att välja en elcykel. Är det mestadels plant och bra väglag där man cyklar så kanske det är bättre att välja en vanlig cykel.

 

4. Hur stor budget har du?

En avgörande faktor för många är såklart priset. Elcyklar är oftast betydligt dyrare än vanliga cyklar, framförallt om du ska inhandla en klassisk citybike. Fundera därför på hur mycket du vill lägga på din nya cykel och ta detta i beaktning!

Tänk även på att du kan orka cykla betydligt längre sträckor med en elcykel. Något som gör att det för många kan ersätta pendling med bil eller andra färdmedel och därav spara in pengar i längden. Även detta är någonting att ha i åtanke.

 

Summering

För att sammanfatta det hela finns det inga generella svar på frågan om du ska välja en elcykel eller en vanlig cykel. Det är upp till dig att bestämma. Genom att fundera på och besvara ovanstående aspekter är du förhoppningsvis närmare ett beslut!

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du har kommit fram till vilket alternativ som passar bäst för just dig, kan du med fördel göra ditt inköp hos oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder ett stort utbud av såväl elcyklar som vanliga cyklar, oavsett om du är på jakt efter en citybike, mountainbike, hybrid eller landsvägscykel.

Ytterligare en fördel med att handla hos oss är att vi finns både online och i butik. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175 i Stockholm, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 eller skicka oss ett e-mail till info@jarlacykel.se vid eventuella frågor eller funderingar. Varmt välkommen!