Dirt cykel – egenskaper och alternativ

2019/01/22

Dirt cykel

Cyklar av denna modell är framförallt populära bland ungdomar som vill kunna hoppa och trixa. De är däremot inte alls lika optimala om man ska pendla fram och tillbaka från skolan. I denna artikel tänkte vi därför berätta mer om de egenskaper som dirt cyklar har, samt vilka alternativa cykelmodeller som finns tillgängliga.

Innehåll

– Vad är en Dirt cykel?
– Vilka är användningsområdena? 
– Mountainbikes – ett bättre alternativ

 

Vad är en Dirt cykel?

Dessa typer av cyklar är särskilt framtagna för att vara smidiga och lätta att hantera när man hoppar och trixar. De är alltså mer ”lekfulla” än andra modeller. Med anledning av detta är dem vanligtvis utrustade med en kortare ram. 

Det är inte heller ovanligt att dem saknar växlar (singlespeed) och endast innehar en bakbroms. Andra kännetecken är den dämpade framgaffeln och de lite fetare 26 tums hjulen.

Andra vanliga benämningar för denna modell är street- och parkcykel. 

 

Vilka är användningsområdena?

Som tidigare nämnts används dessa modeller framförallt av ungdomar som vill hoppa och trixa. De passar främst på dirt- och BMX-banor samt i skateparker. Det är inte heller ovanligt att dem används på gatan med alla naturliga hinder som erbjuds. 

Ska hojen användas för att ta sig till och från skolan, alternativt för att glida runt tillsammans med polarna, finns det således andra modeller som är mer lämpade. Dirt cyklarnas feta hjul och avsaknad av växlar gör dem nämligen tunga och klumpiga att framföra på vanliga vägar. 

 

Mountainbikes – ett bättre alternativ

Ett bättre och mer mångsidigt alternativ är mountainbikes. Dessa går nämligen att få i en mängd olika storlekar, samtidigt som dem kan utrustas för att uppfylla just dina behov. Bland annat kan de enkelt förses med skärmar, belysning, cykeldatorer och mycket mer. 

Utöver detta gör MTB-cyklarnas många växlar det enklare att cykla när man vill ta sig från punkt a till punkt b. Även ramen och sadeln på dessa cyklar är tillverkade för att man ska sitta bekvämare. Man får en bättre sittställning helt enkelt. 

Sammantaget gör detta att mountainbikes många gånger är ett bättre och mångsidigare alternativ än Dirt cyklar. Föredrar man däremot att endast åka runt på dirtbanor och hoppa, är det sistnämnda alternativ ett bra val. Det handlar helt enkelt om vad cykeln ska användas till. 

 

Ta hjälp av Jarla Cykel

Om du är osäker på vilken typ av cykel som passar dina behov, kan du med fördel rådfråga oss på Jarla Cykel. Vi erbjuder dessutom ett stort utbud av mountainbikes och andra cykeltyper, samt tillbehör. 

En annan stor fördel med oss är att du kan handla både på nätet eller i våra butiker i Stockholm. Besök oss på Rådmansgatan 25 eller Gustavslundsvägen 175, ring oss direkt på 08 – 20 06 76 vid eventuella frågor eller funderingar.